IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Със засилени мерки за сигурност започнаха местните избори във Франция

Крайнодесните са на път да постигнат исторически успех на фона на напрежението след атентатите в Париж

11:08 | 06.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Изборните секции във Франция посрещат вече гласоподаватели в започналия първи тур от регионалните избори. В обстановка на напрежение след парижките атентати крайнодесните са на път да постигнат исторически успех, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В изборите за нови регионални съвети - последни за страната преди президентските през 2017 г., могат да участват 44,6 милиона французи.

Три седмици след най-кръвопролитните нападения на френска земя от войната насам - 130 жертви и стотици ранени, избирателите гласуват при обявено извънредно положение и засилени мерки за сигурност около секциите, по-специално в столицата.

След миналогодишните си впечатляващи пробиви на общинските и на европейските избори крайнодесният Национален фронт изглежда може да спечели най-малко в два или дори в три от 13-те региона на страната, което не се е случвало досега.

Марин Льо Пен, оглавяваща тази партия, е безспорен фаворит на север, в областта Нор-Па-дьо-Кале-Пикардия, откъдето се кандидатира. Племенничката й Марион Марешал-Льо Пен е начело в сондажите на Юг, в региона Прованс-Алпи-Лазурен бряг.

Все още не е ясно как ще се разпределят гласовете между трите най-големи национални политически сили - дясната формация "Републиканците" на бившия президент Никола Саркози и Националният фронт са наравно в проучванията за намеренията на електората с по 27-30 процента, следват управляващите социалисти с 22-23 на сто.

Очертава се слаба активност - около 50 на сто, посочва АФП, като припомня, че на първия тур от предишните регионални избори през 2010 г. са се явили 53,6 процента от хората в списъците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още