IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Състоянието на газохранилищата в Европа всъщност не е толкова лошо

Високите цени на газа привлякоха алтернативни доставки и накараха потребителите да пестят, което намали натиска върху резервите

11:06 | 06.04.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европа приключва зимата с приемливи нива на газа в газохранилищата, пише в коментар за Ройтерс анализаторът Джон Кемп. Количествата са по-малко от обикновено, но пък повече от очакваното благодарение на меката зима.

Заради високата цена на суровината страните от континента успяха да привлекат доставки втечен газ и така да си помогнат през отоплителния сезон. От друга страна високата цена насърчи и потребителите да пестят.

По данни на Gas Infrastructure Europe към 1 април в газохранилищата на Европейския съюз и Великобритания има около 294 тераватчаса природен газ. Това е с 64 тераватчаса (или 17%) по-ниско спрямо средното за последните 10 години.

Зимата започна с големи притеснения дали газът ще стигне, но ситуацията започна да се подобрява значително след Коледа, посочва още анализаторът. Температурите се повишиха и като цяло времето беше благоприятно, което намали натиска върху резервите от газ.

В крайна сметка разликата между рекордните резерви от газ в началото на миналия отоплителен сезон (2020 - 2021 година) и дъното в края на този отоплителен сезон е 578 тераватчаса, тоест съвсем малко по-високо спрямо средното за последните 10 години - 561 тераватчаса.

Но предизвикателството за пазара днес е нагнетяването на газ. От Европейската комисия поискаха страните от общността да осигурят поне 80% запълване на газохранилищата. Но ако се запази темпото на нагнетяване от последните години, то в началото на октомври в газохранилищата на Европа би трябвало да има около 871 тераватчаса природен газ, което е с около 7% по-малко спрямо средното за последните 10 години.

От друга страна, ако високите цени на газа се задържат, то Европа отново ще има предимство пред Азия за внос на втечнен газ, а потребителите ще пестят, което означава и по-бързо запълване на газохранилищата. Още повече, че досега тръбният газ от Русия нито е прекъсвал, нито европейските санкции се простират над този сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
Не е лошо, разбира се- русия какво си въобразява- че ''стара Европа'' е някаква немощна икономически старица, която чака само на руския петрол и газ, ли... Руснаците изобщо не са си направили правилно сметката- ЕС просто не искаше досега директно да съобщава, че има достатъчно ресурси в краткосрочен план, за да устои на прекратяването на доставките на руски петрол и газ, за да използва времето за договаряне на средносрочните и дългосрочните доставки на тези суровини, изключвайки русия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още