IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветът на ЕС одобри екшън план за справяне с необслужваните заеми

Повечето от мерките обаче ще се реализират през 2018 г.

15:40 | 11.07.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Съветът на Европейския съюз (ЕС) одобри във вторник екшън план за справяне с необслужваните кредити в банковия сектор. Според изчисленията на комисията за финансовите услуги на Съвета обемът им възлиза на 1 трлн. евро към края на 2016 г. или 6,7% от БВП на ЕС, посочва се в съобщение на пресслужбата на Съвета.

Повечето от мерките обаче ще се реализират през 2018 г., вижда се от приетия план.

До края на тази година Европейската комисия (ЕК) ще трябва да напише своеобразно „ръководство“ за създаването на национални агенции за проблемни активи с общи принципи, които да могат да абсорбират необслужваните заеми на банките.

Също до края на 2017 г. се предвижда Европейският банков орган и Комисията да предложат инициатива за засилване на инфраструктурата за данните с цел унифициране и стандартизиране на данните за необслужваните заеми. Ще се обмисли и въвеждането на платформи за сделки с проблемни кредити, за да се стимулира развитието на вторичния пазар.

Основните мерки ще се реализират до края на 2018 г. Банковият надзор към Европейската централна банка (ЕЦБ) например, съвместно с националните надзорни органи, ще трябва да изготви и приложи наръчник за значимите банки относно необслужваните кредити.

До лятото на 2018 г. Европейският банков орган трябва да подготви насоки за управлението на проблемните кредити с разширен обхват, т.е. за всички банки в ЕС. В същия срок институцията трябва да е подготвила и насоки за мониторинг и управление на кредитите, който да адресира въпросите с прозрачността и оценката на кредитоспособността. Тези насоки трябва да почиват на съществуващия национален опит, посочва се в съобщението.

До края на 2018 г. се предвижда да бъдат подготвени и макропруденциални мерки за предотвратяване на системни проблем, свързани с необслужвани кредити, както и изискванията за разкриване на информация за качеството на активите и необслужваните заеми на всички банки в ЕС.

„Необслужваните заеми са проблем за банковата индустрия, решения за което досега са търсени предимно на национално ниво“, коментира Тоомас Тьонисте, финансов министър на Естония, която в момента оглавява Председателството на ЕС.

„Трябва да освободим тези ресурси, така че банковата ни система да стане по-устойчива и да предотвратим бъдеща криза с необслужваните заеми в бъдеще“, допълва той.

В различните държави от ЕС тежестта на проблема с необслужваните кредити е различна, подчертава се в съобщението. Делът им от общия обем кредити на отделните страни варира от 1% до 46%, посочват от Съвета на ЕС.

Към момента банките носят основна отговорност за преструктурирането на бизнес моделите си и решаването на проблемите с необслужваните заеми. Предвид бавното темпо, с което това се случва обаче, нивото на проблемните кредити в някои държави от ЕС няма спадне достатъчно бързо и ще продължи да пречи на рентабилността на банковия сектор и да поставя под риск жизнеспособността му, смятат от Съвета на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още