IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тереза Мей не успя да спре "ориентировъчните гласувания" за Brexit

Камарата на общините реши с 331 срещу 287 гласа да проведе по-късно днес т. нар. ориентировъчни гласувания, които нямат обвързваща сила

18:58 | 27.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британското правителство на премиерa Тереза Мей претърпя неуспех в опита си да спре "ориентировъчните гласувания" в парламента тази вечер по възможни алтернативи на договореното от нея споразумение за напускането на ЕС, предаде ДПА, цитиран от БТА.

Камарата на общините реши с 331 срещу 287 гласа да проведе по-късно днес т. нар. "ориентировъчни гласувания", които нямат обвързваща сила. 

Правителството се обяви против тези гласувания с мотива, че те ще създадат "обезпокоителен прецедент".

Андреа Ледсъм, лидерът на избираемата долна камара на британския парламент, призова депутатите да имат предвид, че всякакво споразумение за Brexit "трябва да бъде приложимо и да подлежи на преговори (с ЕС)".

Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу отново предупреди правителството, че не може да внася за гласуване предложения по споразумението си за Brexit, освен ако те не съдържат някаква фундаментална промяна, предаде Ройтерс.

Бъркоу каза, че е научил, че правителството обмисля да внесе отхвърленото на два пъти споразумение за Brexit за ново гласуване в парламента в четвъртък или петък.

"Очаквам правителството да изпълни изискването за промени. Не бива да се стремят да заобикалят решението ми", заяви Бъркоу в парламента.

Миналата седмица председателят на долната камара на британския парламент обърка плановете на правителството за Brexit, след като реши, че то не може да внася за гласуване предложения, ако по същество не се различават по нищо от предишните, припомня ДПА.

В момент, когато тригодишната криза във връзка с Brexit върви към края си, все още не е сигурно как, кога и дори дали Великобритания ще напусне Европейския съюз, въпреки че Мей се надява да внесе отново сделката си в парламента по-късно тази седмица.

Ако споразумението за Brexit не бъде одобрено тази седмица, Лондон ще има срок до 12 април да предложи нов план или да реши да напусне без споразумение. Ако Мей получи одобрение тази седмица, датата на напускане ще бъде 22 май.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още