Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Транзитът на руски газ през Полша спря окончателно

"Газпром" е изключил помпата на газопровода "Ямал", за да балансира износа си заради излишъка на газ на световния пазар, посочват от Fitch Natural Resources

Транзитът на руски газ през Полша спря окончателно

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Транзитът на руски природен газ по газопровода „Ямал-Европа“, който преминава през територията на Полша, е напълно спрян, съобщава Euractiv. Медията се позовава на информация на операторите на газопроводите дни след като изтече споразумението за транзит на газ между Москва и Варшава.

Руският газов гигант "Газпром" за момента отказва коментар. 

Още по темата

Сделката за пренос на газ между Русия и Полша, която датира от 90-те години на миналия век, изтече на 17 май, когато Варшава приведе своите енергийни регулации спрямо правилата на Европейския съюз (ЕС) и ограничи своята дългогодишна зависимост от руския енергиен ресурс.

Полският оператор Gaz-System съобщи, че след изтичането на транзитната сделка той започна да продава капацитет по тръбопровода „Ямал“ чрез търгове.

От компанията посочват, че резервираният капацитет за неделя е значително по-малък, отколкото за предишните периоди, както и че „няма нужда помпените станции да работят 24 часа на ден при толкова малко поръчки за транзитна услуга“.

Според Gaz-System транзитът на газ през „Ямал“ от 9 млн. киловатчаса в неделя (24 май) е паднал до 460 хил. киловатчаса в понеделник и напълно е спрял сутринта на днешния ден. В същото време, според резултатите от търговете на 24-ти, 25-ти и 26 май, 4 млн. от наличните над 38 млн. киловатчаса са били вече резервирани, което е критично малко количество.

Данила Бочкарев, старши сътрудник в EastWest Institute, още през април прогнозира пред Euractiv, че без подкрепата на Брюксел рискът от прекъсване на доставките по газопровода “Ямал“ е реален.

Според Дмитрий Маринченко, старши директор на групата Fitch Natural Resources and Commodities Gruop, "Газпром" е спрял помпата на "Ямал" в опит да балансира собствения си износ заради свръхпредлагането на световния пазар.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (22)

   1| 2| 3    
3
 
5
 
22
khao до: Императорът
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
В един момент Германия и сие ще им се МОЛЯТ за газ
---
ама нали това щеше да стане след като долара се капишне, така че време бол!!!
1
 
7
 
21
Sokratus до: vzhekoff
преди 3 месеца
Не!!
Турски поток спря, а става само с руска газ! Осветена от поп служител в КГБ!
Хахаха
5
 
4
 
20
vzhekoff до: Sokratus
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Явно и ти си се лекувал с газ :)
4
 
6
 
19
Sokratus до: Императорът
преди 3 месеца
Както винаги пускаш фалшиви новини, а истината е:
ГъзПром врътна кранчето на Ямал, защото във великата държава лекуват болните от Ковид-19 с инхалации с газ! Така превръщат болестта в обикновенна пневмония и починалите вече не са в графата на Ковид-19!
Хахаха
Ей ще си умреш прост, за няколко рублей!
Хахаха
3
 
5
 
18
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Спират, щот търсенето е малко в момента.
Но за сметка на това предлагане бол.
Терминали за втечнен газ-също.

А банановите републики, които се издържат от продажба на нефт и газ, ще страдат.
Енергия вече има и все повече ще има от всякакви възобновяеми източници, просто едни ще си останат с въглищата и петрола и ще си спомнят за хубавото старо време, когато точеха и се чешеха по тумбаците, а другите ще просперират.

Така е в живота.
Затова в едни богати на петрол и газ страни минималната заплата е 270 лева, а средната няма и хиляда. Ми те тия Македония вече не могат да стигнат по заплата и по покупателна способност, бе :))))

Още от Европа
BASF реже 2000 места в администрацията