IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция издаде лиценз за строителство на четвъртия блок на АЕЦ "Аккую"

Централата получи най-важните разрешителни

16:29 | 29.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Akkuyu Nuclear</em></p>

Снимка: Akkuyu Nuclear

Агенцията за ядрено регулиране на Турция е издала лиценз за строителството на четвърти енергоблок на АЕЦ "Аккую", става ясно от съобщение на компанията Akkuyu Nuclear, която е част от "Росатом". Лицензът дава възможност да започнат всички дейности по изграждане на енергоблока. Очакванията са, че полагането на фундаментните плочи на реакторната и турбинната сграда ще започне в началото на следващата година.

Процесът на лицензиране на ядрената централа включва около 120 различни лицензи и разрешения от редица държавни ведомства в Турция.

Най-важните от тях вече са оформени – положително заключение от Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), лиценз за производство на електроенергия, както и разрешение за строителство на всичките четири енергоблока на атомната централа.

Предстои Агенцията за ядрено регулиране да разгледа заявките за получаване на лиценз за зареждане на гориво и въвеждане в експлоатация, и акредитация на персонала за всеки от енергоблоковете.

"Получаването на лиценз за строителството на четвърти енергоблок е важен етап в развитието на проекта", коментира генералният директор на Akkuyu Nuclear Анастасия Зотеева.

Площадката на първата ядрена централа в Турция е един от най-големите подобни строителни обекти в света на този етап и на нея ежедневно работят над 13 хил. души, повече от 1000 специализирани машини и 70 крана.

Всички дейности на площадката, разположена в провинция Мерсин на брега на Средиземно море, се извършват в тясна координация и под надзора на турските държавни институции и независими организации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още