IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приключи монтажът на корпуса на първия блок в АЕЦ "Аккую" в Турция

Максимално допустимото отклонение при тази дейност е едва 1/10 от милиметъра, обясняват от "Росатом"

13:47 | 02.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: &quot;Росатом&quot;</em></p>

Снимка: "Росатом"

Завърши един от ключовите етапи в сглобяването на основното оборудване в АЕЦ "Аккую" в Турция - монтажът на корпуса на реактора в първи енергоблок, съобщават от руската ядрена корпорация "Росатом". По-рано беше инсталиран "уловителят на стопилката". Непосредствено преди монтажа е бил поставен и опорният пръстен, който поема основния товар на корпуса, който е с маса от 330 тона, диаметър 4,5 метра и височина 12 метра.

След монтажа на корпуса строителите ще продължат с бетонирането на шахтата на реактора, ще поставят опори за компонентите на главния циркулационен тръбопровод (ГЦТ) и парогенераторите.

За операцията е било необходимо да бъдат изградени специални пътища в рамките на площадката, за да бъде транспортиран корпусът.

"Монтажът на корпуса на реактора на първи енергоблок е едно от най-важните събития тази година. На 21 април монтирахме опорния пръстен, върху който се поставя корпусът на реактора. Това е елемент на конструкцията на реакторната инсталация, предназначен за закрепване на корпуса", обяснява Сергей Буцких, директор на новоизграждащата централа.

Монтажът на корпуса изисква бижутерска точност, тъй като максимално допустимото отклонение по хоризонталата не бива да надхвърля една десета от милиметъра. Завършването на монтажа ще позволи да продължим работата по изграждане на шахтата на реактора, посочва още той.

Монтажът на корпуса на реактора бе извършен с помощта на технологията Open Top – през отворения горен край на цилиндричната част на сградата на реактора. Тя позволява оптимално да се съвместяват строителните и монтажните операции, да се започне монтажът на оборудването и тръбопроводите преди завършването на бетонните покрития.

Технологията е използвана в много проекти за изграждане на ядрени централи в Китай, Япония, България и Русия, включително и при строителството на енергоблоковете на Ленинградската АЕЦ-2 с реактори ВВЕР-1200.

Корпусът на реактора за първи енергоблок беше доставен на строителната площадка на АЕЦ "Аккую" в Турция по море през ноември 2020 година. След разтоварване на кораба в морския товарен терминал "Източен", оборудването бе транспортирано до площадката за съхранение, където премина процедура на входящ контрол, по време на която беше потвърдена целостта и високото качество на изработка на корпуса. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още