Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

UBS удвоява печалбата си и значително надмина очакванията

На фона на добрите резултати Бордът на директорите предлага възобновяване на плащанията на дивиденти

UBS удвоява печалбата си и значително надмина очакванията

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Напускащият главен изпълнителен директор на UBS Group AG  Серджо Ермоти предава голямата швейцарска банка в отлична форма. През третото тримесечие банката отчете нетна печалба от 2,1 милиарда щатски долара, обяви UBS във вторник. Това е ръст от 99 процента в сравнение със същия период на миналата година. Оперативната печалба пък достигна 8,9 милиарда долара.

По този начин UBS значително надмина очакванията на анализаторите. Анкетирани от Bloomberg специалисти очакваха средно нетна печалба от 1,5 млрд. щатски долара и оперативна печалба от 7,6 милиарда долара.

“Нашите резултати за третото тримесечие показват, че стратегията ни отличава от тези на другите, тъй като ние непрекъснато се адаптираме и увеличаваме скоростта на промяната”, пояснява Ермоти, един от най-дълго управлявалите банкови мениджъри в Европа.  

UBS успя да увеличи леко коефициента на общия капитал от първи ред, който е показател за платежоспособността на банките, в сравнение с второто тримесечие, от 13,2% на 13,5%. В същото време съотношението на разходите към приходите спадна значително, от около 75% до само около 70%.

На фона на добрите резултати Бордът на директорите, начело на който е Аксел Вебер, предложи във вторник да бъде изплатен втори транш от дивидента, който трябваше да бъде спрян по време на причинената от корионавируса криза. Банката планира да плати 0,365 долара на акция. Решението трябва да бъде взето на извънредно общо събрание в средата на ноември.

Още по темата

Банката също така обяви, че е създала резерв от 1,5 млрд. долара, който е заделила за обратно изкупуване на акции. Тя очаква да успее да възобнови кампанията за обратно закупуване на акции от следващата година, се казва в съобщението. 

Ермоти счита, че банката е добре подготвена да посрещне неговия наследник - Ралф Хамерс, който идва от ING и ще замени Ермоти начело на кредитора от 1 ноември. „UBS има възможност да отвори нова успешна глава в историята си под ръководството на Ралф“, казва Ермоти. 

UBS успя да отчете ръст във всички бизнес области. Печалбата преди данъци нарасна най-много в областта на управлението на богатството, с почти 500 процента. Банката обаче се възползва от еднократен ефект чрез продажбата на фирмен дял. 

Печалбата на инвестиционното банкиране преди данъци се е увеличила с 268 процента. Това също се дължи главно на еднократен ефект. Но дори и без тези ефекти и двете дивизии растат силно.

Според анализ на RBC Capital Markets UBS се възползва повече, отколкото всяка друга от големите инвестиционни банки, от процъфтяващия бизнес с първични публични предлагания и листвания на акции. Ето защо швейцарската банка успя да увеличи приходите си от такси в инвестиционното банкиране с 32 процента в сравнение със същия период на миналата година. Основният двигател е бизнесът с първични публични предлагания (ECM), който се е увеличил с около 340 процента.

Според проучването на RBC само ECM бизнесът на Deutsche Bank и Credit Suisse е нараснал в подобни измерения. И двата кредитора вероятно ще отчитат значителни приходи за печалбата от инвестиционно банкиране, когато представят тримесечните си данни през следващата седмица.

Кризата с коронавируса, от друга страна, почти не се забелязва в UBS: за разлика от първата половина на годината почти няма нови провизии за лоши заеми. Паричните и фискалните мерки в борбата с икономическите ефекти от пандемията  се оказаха ефективни в целия свят, твърдят от UBS.

Прогнозата обаче е предпазлива: „Неотдавнашното увеличаване на броя на случаите на коронавирус подхранва нови несигурности и може да повлияе на пътя за възстановяване“, твърди UBS. В понеделник Швейцария отчете почти 8 800 нови случая, повече отколкото в Германия. Ето защо Швейцарският федерален съвет издаде нови ограничения за контакти, които трябва да се прилагат в цялата страна.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Възстановяването на британската икономика от COVID -19 ще отнеме поне две години