IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна анализира бъдещето на своите газови хранилища

Страната има намерение да разшири използването на хранилищата си, предоставяйки достъп до тях на международни компании

08:24 | 18.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Украйна започва проучване на своите подземни газови хранилища, съобщава "Нафтогаз Украйна". Проучването е финансирано от Европейската комисия и в него участва консорциум от френския оператор на газови хранилища Storengy и международната юридическа компания CMS Cameron McKenna.

Целта на този проект е да бъде намерено мястото на украинските газови находища на енергийната карта на Европа.

Проучването ще анализира необходимостта от хранилищата като част от ефективната работа на газопреносната система на Украйна. Ще бъде направена и прогноза по търсенето на услуги за съхранение на газ през следващите 20 години и възможностите на Украйна на този пазар.

Storengy, която е част от френския холдинг Engie, ще направи и технически одит на съоръженията, допълват от "Нафтогаз Украйна".

Украинската компания е оператор на украинските хранилища, които са с обем на 31 млрд. куб. метра. През последните години обаче се използва само 50% от този капацитет.

Благодарение на хранилищата Украйна гарантира транзита през страната особено през зимните месеци, когато потреблението е повишено. Киев има намерение да разшири използването на хранилищата, основно предоставяйки достъп до тях на международни клиенти.

От своя страна Storengy оперира 21 хранилища във Франция, Германия и Великобритания с общ капацитет от 12,2 млрд. куб. метра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още