Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Украйна може да спаси Европа от отрицателни цени на природния газ

Страната разполага със свободен капацитет за съхранение на газ от около 13 млрд. куб. м, или приблизително 13% от капацитета на Европа, който може да бъде използван

Украйна може да спаси Европа от отрицателни цени на природния газ

Снимка: Bartek Sadovski/Bloomberg

Европейските търговци на природен газ съхраняват рекордни количества от суровината в Украйна, тъй като обектите, които са по-близо до тях, бързо се запълват.

Местата за съхранение на континента, вариращи от стари солни пещери до огромни надземни резервоари, са запълнени почти до краен предел след две поредни меки зими и пониженото търсене, предизвикано от пандемията. Безпрецедентното пренасищане означава, че цените са се насочили към исторически ниски стойности, пише Bloomberg.

Доскоро забравените газови находища в Украйна изникнаха в полезрението на трейдърите като вариант Европа да се запасява с газ през последните няколко години след въвеждането на специален митнически режим, който позволява на чуждестранните търговци да инжектират ресурса там. Предлагат се намалени тарифи за привличане на гориво и от Западна Европа.

Обемът на природния газ, съхраняван в Украйна от чуждестранни компании, се е утроил през юни до 2,8 млрд. куб. метра в сравнение със същия период на миналата година, съобщава Ukrtransgaz. В същото време европейските хранилища са запълнени на 77% към 17 юни в сравнение със средно 52% за това време на годината.

През 2019 г. само седем чуждестранни компании са използвали Украйна като вариант за съхранение, в сравнение с 54 компании днес, посочва оператора на украинската газова инфраструктура.

„Предлагаме най-ниските цени за съхранение на газ в Европа и много атрактивни тарифи за транспорт“, посочва главният изпълнителен директор на Ukrtransgaz Сергей Олексиенко.

Украйна разполага със свободен капацитет за съхранение в размер на около 13 млрд. куб. метра, или приблизително 13% от общия капацитет на Европа. Ако търговците също използват въпросното пространство, това означава, че заплахата от отрицателни цени по-късно през лятото може да отшуми, смята Елцин Мамедов, анализатор от Bloomberg Intelligence. Търговците и анализаторите разглеждат тази възможност, откакто стойността на петролните фючърси падна под нулата през април.

„Очакваме Европа да изчерпа резервния си капацитет за съхранение до края на август или до началото на септември“, споделя Мамедов.

Украйна, която се опитва да избяга от влиянието на съседна Русия, през последните години се сближи с Европейския съюз и САЩ, търсейки по-силни икономически и енергийни връзки.

Европейските компании могат да изпратят между 5 и 10 млрд. куб. метра газ за съхранение в Украйна това лято, според проучване на Timera Energy.

Тъй като количеството газ, доставено от „Газпром“ към Европа, отчита спад, Украйна трябва да привлече гориво от запад, за да увеличи приходите си от съхранение, посочват експертите.

„Общите разходи за използване на украински хранилища, като се вземат предвид свързаните с това такси за транспортиране по газопроводната мрежа между съседните страни, няма да надвишат 3,16 евро за мегаватчас, което дава достатъчен стимул за използване на този капацитет“, подчертават от Wood Mackenzie Ltd.

За сравнение, тарифата за съхранение в рамките на ЕС варира между 3,5 евро и 6,5 евро за мегаватчас.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
4
 
1
преди 1 месец
импе , "турецки паток" .. опс балкански , или там разширение на газопреносната мрежа в БГ ... защо го спират за профилактика ... ?! ... кога го пунаха кога го профилактират вече ... ?!

Още от Европа
Новите карантинни правила във Великобритания тласнаха надолу европейските борси