IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UniCredit е по-близо до поглъщане на Monte Paschi

Власите в Рим предпочитат тази трансакция и сближават позиции с кандидат-купувача

22:54 | 21.07.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Правителството в Италия иска да запази изпадналата в криза държавна банка Monte Paschi в италианско владение в лицето на конкурента ѝ UniCredit и за тази цел се сближава с условията на голямата банка. Поемането от UniCredit ще продължи да се разглежда като най-добрият вариант за Monte Dei Paschi, съобщиха пред Ройтерс трима запознати.

Министерството на финансите е готово да отговори на искания от страна на UniCredit, след като наскоро преговорите навлязоха в застой.

Новият шеф на UniCredit Андреа Орсел, подобно на предшественика си Жан Пиер Мустие, наскоро бе по-предпазлив по отношение на поглъщанията и сливанията. Той възнамерява първоначално да се съсредоточи върху вътрешното преструктуриране на групата. Разговорите с финансовото министерство вероятно ще се проточат, твърдят запознати.

Позициите на страните по преговорите често са далеч една от друга, казва един от източниците. Ето защо в Рим се работи и по алтернативи за  Monte Dei Paschi, като разделяне. При трансакция с UniCredit важен критерий ще е изискването съотношенията на капитала на UniCredit да не се подчертават прекомерно, казва друг близък до преговорите източник.

Правителството трябваше да подкрепи Monte Dei Paschi с повече от 5 млрд. евро през 2017 г. и държи дял от 64%. Държавата трябва да намали дела си най-късно до средата на 2022 г.

Досегашната пречка в преговорите, наред с други неща, са юридически рискове в Monte за милиарди. Държавата обеща да даде 1,5 милиарда евро за укрепване на собствения капитал в случай на поглъщане. Правителството обеща и данъчни облекчения за купувача.

Разговорите между UniCredit и Monte dei Paschi бяха прекъснати в началото на годината заради правителствената криза и напускането на главния изпълнителен директор на UniCredit Жан-Пиер Мустие.

Поемането на Monte dei Paschi не е приоритет на UniCredit, тъй като новият главен изпълнителен директор е фокусиран върху реорганизацията на бизнеса на банката. Все пак резултатите от стрес тестовете през юли, проведени от ЕЦБ и Европейския банков орган, може да са стимул за правителството на Италия да се ангажира с по-нататъшни дискусии с UniCredit, като даде повече, за да убеди потенциалния купувач да действа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Toranaga
преди 2 години
Защо си тръгна Мустие ? Това не е нужно на Европа да поддържа зомби банки, ще плаща пак изто1на Европа чрез таксите за обслужване..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още