Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

UniCredit се завърна към печалбата след най-лошата си загуба от три години

Печалбата за второто тримесечие възлиза на 420 млн. евро, заявиха от италианската банка в четвъртък

UniCredit се завърна към печалбата след най-лошата си загуба от три години

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската банкова група UniCredit се възстанови от най-голямата си загуба за последните три години с по-добра от очакваното печалба и по-силен капитал, след като главният изпълнителен директор Жан Пиер Мустие отдели повече пари за покриване на лоши кредити в сравнение с много от конкурентите си в Европа, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Печалбата за второто тримесечие възлиза на 420 млн. евро, заявиха от банката в четвъртък. Увеличаващите се приходи от търговия на капиталовите пазари и намалените разходи компенсират по-ниските приходи от кредитиране и такси. За сравнение анализаторите очакваха UniCredit да отчете печалба от 235 млн. евро.

От банката обясняват, че са започнали да наблюдават възстановяване на бизнес активността, след като пандемията от Covid-19 засегна негативно част от клиентите и накара финансовата институция да задели 1 млрд. долара за провизии през първото тримесечие. Заделените провизии са сред най-големите за европейска банка, но Мустие определи този ход като разумен подход към настоящата криза.

Още по темата

От UniCredit очакват през втората половина на годината да отчетат печалба, която да е близка до тази от първите шест месеца на 2020 г., когато банката отчете 368 млн. евро коригиран нетен доход. Главният изпълнителен директор планира да поддържа консервативна позиция по отношение на провизиите за лоши кредити.

Общите провизии намаляха до 937 млн. евро през второто тримесечие от 1,26 млрд. евро през първото тримесечие.

Банката се присъедини към италианския конкурент Intesa Sanpaolo, като планира да компенсира инвеститорите през следващата година с капитал, който няма да разпредели през 2020 г., след като Европейската централна банка издаде фактическа забрана за изплащания на дивиденти.

UniCredit повтори, че може да генерира 75% до 80% от първоначалната си цел за нетния доход за следващата година или 3 млрд. до 3,5 млрд. евро. През март изпълнителният директор заяви, че банката не си поставя нови цели за 2020 г., тъй като несигурността остава прекалено висока и той ще предостави актуализация на стратегическия план до началото на следващата година.

Коефициентът CET1, ключова мярка за финансова сила, се повиши до 13,85% от 13,44%.

Доходите от търговия на капиталовите пазари са скочили повече от два пъти до 357 млн. евро през второто тримесечие. Това е сред причините да бъде компенсиран по-ниския нетен доход от лихви и отчетения спад в приходите от такси от 11,8%.

Въпреки въздействието на пандемията върху кредитополучателите, UniCredit намали съотношението на необслужваните заеми до 4,8% към 30 юни от 4,9% в края на март.

UniCredit отчете за първото тримесечие нетна загуба от 2,71 милиарда евро, тъй като провизиите за лоши кредити се повишиха до 1,26 млрд.евро, като бяха заделени и еднократни разходи за съкращаване на работни места и отписването на турското й звено. Около 900 милиона евро бяха заделени през април, специално за справяне с въздействието на вируса.

Приходите са намалели в сравнение с предходното тримесечие и година по-рано поради ограничения, свързани с Covid-19, се казва в изявлението на изпълнителния директор. Това беше частично компенсирано от по-ниските разходи, каза той.

Акциите на UniCredit на борсата в Милано поскъпват с 0,17% около 11 часа българско време до 8.093 евро за брой.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Джонсън: Работете от вкъщи по възможност