Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

В Германия е напът да се създаде втория по големина кредитор в страната

В рамките на подготвяния план Helaba и NordLB ще се слеят, след което новата финансова институция ще се обедини с DekaBank и LBBW на по-късен етап

В Германия е напът да се създаде втория по големина кредитор в страната

Снимка: Ройтерс

Няколко от най-големите банки в публичния сектор в Германия обмислят сливане в опит да подсилят позициите си на пазара, страдащ от свръхкапацитет и силна конкуренция. Това съобщават източници на Bloomberg, пожелали анонимност.

Инициативата, която би могла да създаде вторият по големина кредитор в страната, е опит да се защитят отслабените германски т. нар. ландесбанки, които са собственост на федералните провинции и местни спестовни банки. Пазарният и регулаторен натиск ги принуждава да нарушат традициите и да потърсят външни акционери.

Още по темата

В рамките на подготвяния план Helaba и NordLB ще се слеят, след което новата финансова институция ще се обедини с DekaBank и LBBW на по-късен етап, посочват източниците.

Очакваното сливане ще е най-голямото сред германските банки от 2010 г. То би могло да създаде банка с активи на стойност близо 700 млрд. евро – повече от тези на вторият по големина кредитор в страната Commerzbank AG.

Начело на усилията е Хелмут Шлевис, ръководител на германската асоциация на спестовните банки DSGV.

„Процесът, започнат от собствениците на NordLB, за да се привлекат инвеститори, накара DSGV да подготви възможности и действия, които може да се окажат необходими“, заявиха в изявление от асоциацията.

„Обсъжданията все още са в своето начало. Не е взето никакво решение предварително и възможните резултати не могат да бъдат предсказани към момента“, допълниха още те.

Възможно е пета по-малка банка – Berlin Hyp, също да се включи в обединението, посочва германският в. Handelsblatt. Според данни на Bloomberg общите активи на петте финансови институции възлизат на 682 млрд. евро към края на миналата година.

Времето притиска спестовните банки, чийто малък размер и по-ниска доходност ги прави особено уязвими на сътресения от чуждестранни кредитори и финтех стартъпи.

NordLB е под особено напрежение да увеличи капитала си, тъй като тя бе институцията с най-слабия баланс от германски банки по време на тазгодишния стрес тест на Европейския съюз, резултатите от който се очакват на 2 ноември. Според източници се очаква NordLB да не успее да отговори на регулаторните изисквания.

Провинция Долна Саксония, мажоритарният акционер в NordLB, заяви, че ще представи решение за проблемите на финансовата институция към края на годината.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
1
 
1
преди 8 месеца
Давайте, давайте... абсолютно нищо лошо няма да стане от това...

Още от Европа
Кадър на деня за 17 юли