Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Вайдман: Икономиката на еврозоната не се нуждае от допълнителни стимули

Натискът върху цените се запазва и това не налага да реагираме с икономически програми, смята гуверньорът на Бундесбанк

Вайдман: Икономиката на еврозоната не се нуждае от допълнителни стимули

Йенс Вайдман. Снимка: Архив Ройтерс

Гуверньорът на Бундесбанк Йенс Вайдман заяви, че вижда признаци на натиск върху цените и заяви, че е против прибавянето на още стимули за икономиката на еврозоната, съобщава Bloomberg.

Европейската централна банка (ЕЦБ) подготвя нови прогнози за икономиката, след като последните данни и очакванията за намаляване на инфлацията поставиха под съмнение растежа през второто полугодие на 2019 г. Управителният съвет може да обмисли да реагира с мерки за стимулиране на икономиката по време на срещата си на 6 юни.

„Въпреки че икономическата инерция в момента се забавя, това става от много високо ниво“, посочи Вайдман, който е ръководител на германската Бундесбанк и претендент да наследи гуверньора на ЕЦБ Марио Драги тази година.

Още по темата
„Натискът върху цените се запазва и това положение не налага да реагираме с икономически програми или допълнителни стимули. Все още имаме благоприятна икономическа ситуация“, допълни Вайдман.

Германия беше основен двигател на растежа в еврозоната през първото полугодие на миналата година на фона на рекордно ниската безработица, която стимулира разходите. След това страната изпадна в рецесия през второто полугодие на фона на сътресенията при автомобилните й компании и растящото търговско напрежение, което застраши износа.

Правителството прогнозира ръст от само 0,5% на брутния вътрешен продукт тази година, а доверието на бизнеса през май достигна най-ниското си ниво от 2014 г. насам. Въпреки това има признаци за устойчивост. Ръстът се завърна през първото тримесечие, след като потреблението на домакинствата скочи до най-високото си ниво от близо осем години.

Международният валутен фонд съобщи този месец, че Германия, която има фискален излишък, както и излишък по текущата сметка, трябва да намали данъците и да осъвремени дигиталната си инфраструктура, за да намали уязвимостта си към външни сътресения като протекционизма в търговската област.

Вайдман, който говори по време на деня на отворените врати в Бундесбанк, избегна въпроси за това дали може да стане гуверньор на ЕЦБ през ноември,  като заяви, че това е политическо решение. Той също така изрази притеснението си, че независимостта на някои централни банки, включително американския Федерален резерв, е подложена на атаки от държавните ръководители.

„Разтревожен съм от политизирането на паричната политика. По отношение на нея нека не гледаме само към Европа, а също и към Турция или САЩ. Политизирането на паричната политика е решителен въпрос за нас, централните банкери“, каза Вайдман.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

3
 
6
 
5
Lucifer до: studioaa
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Ти как и къде се виждаш след толкова демократичния ти колапс и пълен разпад на ЕЗ ???...на друга планета или???...стига глупости...
2
 
8
 
4
Lucifer до: studioaa
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Ти как и къде се виждаш след толкова демократичния ти колапс и пълен разпад на ЕЗ ???...на друга планета или???...стига глупости...
4
 
19
 
3
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Еврозната, както и ЕС се нуждаят от сериозно лечение, но тези, които ги разболяха, не искат да си признаят и ни карат да гледаме през розови очила. Много съжалявам, че в някои случаи номерата им минават. Най-усърдният им угодник е Б. Борисов, а унизителното е, че ние въобще не чувстраве ползи от това.
18
 
13
 
2
преди 3 седмици
еврозоната се нуждае от смимули, но не икономически, а демократични, които биха довели до нейният тотален колапс. В еврозоната има дефицит на демокрация и дефицит от свобода на словото и единствено нейният разпад може да реши този проблем.
6
 
13
 
1
преди 3 седмици
Дано да го изберат него, и да вдигне лихвите!!

Още от Европа
Никола Саркози отива на съд за подкупване на висш магистрат