IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания и ЕС постигнаха споразумение за ерата след Brexit

Предвижда се намирането на трайно решение по въпроса с риболова да бъде отложено с над пет години

17:05 | 24.12.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Обединеното кралство сключи историческа търговска сделка с Европейския съюз, предотвратявайки заплахата от твърд Brexit и поставяйки основите на нови отношения с най-големия и най-близкия си търговски партньор.

Преговарящите финализираха споразумението, което ще завърши отделянето на Великобритания от блока, в навечерието на Коледа, дни преди страната да напусне единния пазар и митническия съюз на блока.

 "Върнахме си контрола над нашите пари, граници, закони, търговия и нашите риболовни води", заяви източник от "Даунинг стрийт".

"Това е фантастична новина за нашите семейства и бизнеси във всяка част от Обединеното кралство. Подписахме първото споразумение за свободна търговия, базирано на нулеви мита и нулеви квоти, което някога е било постигано с ЕС. За рекордно време и в условия, представляващи изключително предизвикателство, постигнахме тази страхотна сделка за цялото Обединено кралство, която защитава целостта на нашия вътрешен пазар и мястото на Северна Ирландия в него", заяви източникът, цитиран от Ройтерс.

Предвижда се намирането на трайно решение по въпроса с риболова да бъде отложено с над пет години. Риболовът предизвикваше спорове до последните часове преди обявяването на успеха на сделката.

Споразумението ще позволи безмитна и безквотна търговия със стоки след 31 декември, но това няма да се отнася за индустрията на услугите - около 80% от британската икономика - или сектора на финансовите услуги.

Фирмите, които изнасят стоки, ще бъдат изправени пред надпревара да се подготвят за връщане на митнически и гранични проверки в края на годината на фона на предупреждения за смущения в пристанищата на Великобритания. Сделката се случва след тридневен хаос на главния граничен пункт между Великобритания и Франция, който ни напомни колко бързо блокиранията на границата могат да задушат международната търговия.

Повече от пет бурни години, след като общи парламентарни избори предизвикаха верижна реакция, която ще трансформира британската политика и връзките на страната с останалата част от Европа, сделката създава нова рамка за бизнеса от двете страни на Ла Манша и освобождава британския парламент от много от ограниченията, наложени от членството в ЕС.

За Борис Джонсън, архитектът на Brexit и третият министър-председател след референдума през 2016 г. за напускане на ЕС, това бележи още една победа малко повече от 12 месеца, след като той взе решителен мандат от избирателите с обещанието „да извърши Brexit“.

След като електоратът е разделен, публичните финанси, разбити от пандемията Covid-19, а шотландците настояват за раздяла с останалата част на Обединеното кралство, следващото предизвикателство на премиера е да докаже, че Великобритания може да процъфти извън единния пазар и митническия съюз на ЕС - статут, който я поставя зад другите страни, които не са членки, като Норвегия и Швейцария, що се отнася до достъпа до ЕС.

Бизнесът все пак ще се сблъсква с гранични проверки, за които проучванията показват, че не са подготвени, а потребителите в Северна Ирландия са изправени пред перспективата за недостиг на някои стоки, докато фирмите се приспособяват към новите документи.

В най-лошия случай самото правителство на Джонсън предупреди за състояща се от 7000 камиона опашка, достатъчни да се простират от пристанището в Дувър до Уестминстърския дворец.

Великобритания усети потенциалния хаос тази седмица, след като Франция затвори границата си в отговор на избухването на нов щам на коронавируса на Острова, оставяйки стотици камиони, отправени към пристанището на Дувър, да чакат по местните пътища. За да смекчи риска, правителството изгради паркинги за камиони и шофьорите, влизащи в Кент, ще изискват разрешение или рискуват глоба.

По-рано днес Съветът на ЕС обяви, че посланиците на ЕС няма да провеждат консултации днес. Представителите на държавите от ЕС са помолени да бъдат готови за консултация през празниците.

Извън единния пазар на ЕС фирмите за финансови услуги в Обединеното кралство ще бъдат лишени от „паспорта“, който им позволява да предлагат услугите си в целия блок, и ще изчакат дали ЕС ще им предостави достъп - нещо, което все още е доста несигурно. Дори да е предоставен достъп, той може да бъде оттеглен по всяко време.

Това позволи на Дъблин, Франкфурт, Амстердам и Париж да започнат да оспорват господството на Лондон като финансов център на Европа. Редица фирми - от JPMorgan Chase & Co. до Goldman Sachs Group Inc., са сред компаниите, които вече са изместили около 7500 служители и 1,6 трилиона долара активи от Великобритания заради Brexit.

Сделката смекчава част от непосредствените икономически разходи за напускане на ЕС, дори ако дългосрочният растеж на Великобритания бъде спрян. Brexit без сделка би намалил с 1,5 процентни пункта брутния вътрешен продукт на Великобритания през 2021 г., според Bloomberg Economics. Но все още се очаква растежът да бъде с 0,5 процентни пункта по-нисък всяка година през следващото десетилетие от този, който би бил, ако Великобритания бе останала в блока.

Срещу долара лирата все още се търгува под нивото си преди гласуването за Brexit. Индексът FTSE 100 на Великобритания е един от най-слабо представящите се западноевропейски бенчмаркове тази година.

За ЕС постигането на сделка избягва отравянето на отношения с ключова по отношение на дипломацията и търговията съседка в продължение на години и осигурява основа за по-нататъшно сътрудничество в бъдеще.

За разлика от други подобни търговски сделки, споразумението ще установи рамки за общи стандарти в авиацията, бизнес субсидиите, трудовите права и околната среда, както и правоприлагането.

Широкият обхват на споразумението направи преговорите още по-сложни: Великобритания се противопостави на призивите на ЕС да приведе правилата си за бизнес субсидии с тези на блока, докато Франция настоява за удължаване на достъпа до британските риболовни води.

След като коронавирусът предотврати възможността за лични срещи на преговарящите, Джонсън отказа да удължи преходния период след Brexit след края на годината. Това сложи натиск върху екипите, като длъжностни лица работеха денонощно, тъй като бяха пропуснати множество срокове. На един етап през октомври премиерът заплаши, че ще напусне без сделка.

Сега, след като сделка има, Джонсън е изправен пред предизвикателството да управлява, без да обвинява за неуспехите брюкселските власти, знаейки, че той и неговата консервативна партия ще бъдат оценявани по отношение на това как страната се представя като независима нация.

Хронологията на напускането 

31 януари 2020 г. 

Обединеното кралство напуска Европейския съюз

Споразумението за оттегляне влезе в сила при излизането на Обединеното кралство от ЕС на 31 януари 2020 г. в полунощ, централноевропейско време. Обединеното кралство вече не е държава — членка на ЕС, и се счита за трета държава. 

Влизането в сила на споразумението за оттегляне слага край на срока по член 50 от ДЕС и бележи началото на преходния период, който следва да продължи до 31 декември 2020 г.

30 януари

ЕС ратифицира споразумението за оттегляне

Съветът прие с писмена процедура решението за сключване на споразумението от името на ЕС.

Брексит: Съветът приема решение за сключване на споразумението за оттегляне (съобщение за медиите)
29 януари

Европейският парламент одобрява споразумението за Брексит.

На пленарно заседание Европейският парламент одобри споразумението за оттегляне.

януари

Споразумението за оттегляне беше подписано от ЕС

Споразумението на масата, Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел и Мишел Барние на заден план
Споразумението за оттегляне беше подписано от председателите Мишел и Фон дер Лайен на 24 януари 2020 г.
Председателите Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен подписаха в Брюксел Споразумението за оттегляне. По-късно същия ден документът беше подписан от министър-председателя Борис Джонсън в Лондон.

Европейският парламент ще гласува по споразумението на 29 януари. След като Парламентът даде одобрението си, Съветът ще приеме с писмена процедура решението за сключване на споразумението от името на ЕС. След като бъде прието, Споразумението за оттегляне ще влезе в сила в момента на излизането на Обединеното кралство от ЕС на 31 януари 2020 г. в полунощ (брюкселско време).

22 януари

Постоянните представители към ЕС-27 одобриха принципи за прозрачност за преговорите след Брексит

Комитетът на постоянните представители (Корепер) на заседанието си във формат ЕС-27 одобри ръководни принципи на прозрачност при преговорите във връзка с бъдещите отношения. Тези принципи ще улеснят ефективния обществен контрол в хода на преговорите.

Всички преговорни документи на преговарящия от името на ЕС (Комисията), споделени с държавите — членки на ЕС, Съвета, Европейския парламент, националните парламенти или Обединеното кралство, ще бъдат публично оповестявани в рамките на правото на ЕС.

Правилата по отношение на прозрачността и публичния достъп до документи ще се прилагат за всички документи в контекста на преговорите.

Постоянните представители към ЕС постигнаха съгласие и за използване на писмената процедура за приемането на:

решение на Съвета за създаване на нова работна група за Обединеното кралство
решение на Съвета относно сключването на споразумението за оттегляне
Ръководни принципи по отношение на прозрачността при преговорите относно бъдещите отношения с Обединеното кралство
2019

13 декември

Лидерите от ЕС се подготвят за преговорите след Брексит

Лидерите от ЕС-27 обсъдиха Брексит и подготовката за преговорите по бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство след оттеглянето му. Те потвърдиха отново намерението си да установят възможно най-близки бъдещи отношения с Обединеното кралство и приветстваха решението на Комисията да назначи отново Мишел Барние.

Заключения на Европейския съвет (член 50), 13 декември 2019 г.
Европейски съвет (член 50), 13 декември 2019 г.
29 октомври

Европейският съвет продължава срока за Брексит

Европейският съвет прие решение да се продължи срокът по член 50, параграф 3 в контекста на намерението на Обединеното кралство да се оттегли от ЕС. За да се даде повече време за ратифициране на споразумението за оттегляне, срокът се продължава до 31 януари 2020 г.

Ако двете страни ратифицират сделката, Обединеното кралство може да напусне и по-рано – на 1 декември 2019 г. или 1 януари 2020 г.

Европейският съвет взе решението с единодушие чрез писмена процедура със съгласието на Обединеното кралство.

Брексит: Европейският съвет приема решение за продължаване на срока по член 50 (съобщение за медиите)
Решение на Европейския съвет, взето в съгласие с Обединеното кралство, за продължаване на срока по член 50, параграф 3 от ДЕС
Декларация на Европейския съвет (член 50)
21 октомври

Съветът на ЕС предприема първата официална стъпка към сключването на споразумението за оттегляне

Съветът (член 50) прие решението относно подписването на споразумението за оттегляне. Наред с това Съветът (член 50) одобри адаптирания проект за решение на Съвета относно сключването на споразумението, който ще бъде представен на Европейския парламент във връзка с искането за одобрение от Парламента. Това беше направено чрез писмена процедура.

Предприетите действия са в резултат на одобрението от Европейския съвет (член 50) на споразумението за оттегляне, по което преговарящите от двете страни постигнаха съгласие на 17 октомври 2019 г. В заключенията си лидерите от ЕС-27 приканиха Комисията, Европейския парламент и Съвета да предприемат необходимите стъпки, за да се гарантира, че споразумението може да влезе в сила на 1 ноември 2019 г.

19 октомври

Обединеното кралство иска удължаване на срока за Брексит

Обединеното кралство отправи искане до Доналд Туск, председател на Европейския съвет, за удължаване на срока по член 50 до 31 януари 2020 г.

17 октомври

Извънредно заседание на Европейския съвет (член 50)

Европейският съвет във формат ЕС-27 одобри преработеното споразумение за оттегляне и преработената политическа декларация, които бяха договорени на 17 октомври 2019 г. на равнище преговарящи от страна на ЕС и на Обединеното кралство. Споразумението ще позволи организираното оттегляне на Обединеното кралство от Европейския съюз.

17 октомври

Споразумение, постигнато на равнище преговарящи

Европейската комисия препоръча Европейският съвет (член 50) да одобри преработеното споразумение за оттегляне, включително преработен протокол относно Ирландия/Северна Ирландия, както и преработена политическа декларация относно рамката на бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство.

Постигнатото на 17 октомври 2019 г. споразумение е резултат от интензивните преговори между Европейската комисия и Обединеното кралство през последните дни.

21 юни

Европейски съвет

В края на заседанието на 21 юни 2019 г. лидерите от ЕС-27 разгледаха накратко въпроса за Брексит. Председателите Туск и Юнкер предоставиха на държавните и правителствените ръководители актуализирана информация относно текущото състояние. Лидерите постигнаха съгласие, че ЕС-27:

е готов да работи заедно със следващия министър-председател на Обединеното кралство
желае да се избегне неорганизиран Брексит и да се изградят възможно най-близки бъдещи отношения с Обединеното кралство
е отворен за преговори по Декларацията относно бъдещите отношения между Обединеното кралство и ЕС, ако позицията на Обединеното кралство претърпи промяна, докато споразумението за оттегляне не подлежи на предоговаряне
е информиран за актуалното състояние на планирането за сценарий без споразумение

13 април

Изменено решение на Съвета относно подписването на споразумението за оттегляне

След решението на лидерите от ЕС от 10 април да удължат срока по член 50, Съветът (член 50) прие решение за изменение на решението от 11 януари 2019 г. относно подписването на споразумението за оттегляне.

Съветът също одобри адаптиран текст на проекта за решение относно сключването на споразумението за оттегляне и реши да го изпрати на Европейския парламент за целите на искането за одобрение от Европейския парламент, отправено от Съвета на 11 януари 2019 г.

април

Лидерите от ЕС се съгласяват да отложат Брексит до 31 октомври


Избрани моменти от извънредното заседание на Европейския съвет (член 50) на 10 април 2019 г.

На специалната среща на върха, проведена на 10 април, лидерите на ЕС постигнаха съгласие за удължаване на срока по член 50 до края на октомври 2019 г. Ако споразумението за оттегляне бъде ратифицирано по-рано и от двете страни, Обединеното кралство ще напусне в първия ден от следващия месец, заявиха лидерите. Решението беше взето в съгласие с Обединеното кралство.

5 април

Обединеното кралство иска допълнително удължаване на срока за Брексит

Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей изпрати писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск с искане за допълнително удължаване на срока по член 50. Тя предложи датата 30 юни 2019 г., като добави, че правителството на Обединеното кралство ще продължи да се подготвя за провеждане на избори за Европейски парламент, ако Обединеното кралство все още е член по време на изборите.

29 март

Председателят Туск свиква извънредна среща на върха за Брексит на 10 април 2019 г.

Лидерите на ЕС-27 ще се срещнат на 10 април 2019 г., за да обсъдят последните събития във връзка с Брексит.
„В контекста на отхвърлянето на споразумението за оттегляне от Камарата на общините, реших да свикам заседание на Европейския съвет на 10 април,“ потвърди председателят Доналд Туск на 29 март след гласуването в Камарата на общините.

22 март

Официално решение за продължаване на срока за Брексит

Европейският съвет (член 50) прие решение за формализиране на политическото споразумение, постигнато на 21 март 2019 г., за продължаване на срока по член 50. В съответствие с Договорите, решението беше взето в съгласие с Обединеното кралство. Съгласието беше изложено в писмо на постоянния представител на Обединеното кралство към Европейския съюз, сър Тим Бароу, от 22 март 2019 г.

20 март


Изявление на председателя Доналд Туск относно искането за удължаване на срока за Брексит

„Вярвам, че едно кратко удължаване ще бъде възможно, но то ще бъде обвързано с условие за гласуване в подкрепа на споразумението за оттегляне в Камарата на общините“ , заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск на 20 март. „Не можем да се откажем от стремежа — до най-последния момент — да търсим положително решение“, добави Туск. Изявлението на Туск е в отговор на искането на министър-председателя на Обединеното кралство Тереза Мей за отлагане на Брексит до 30 юни 2019 г.

20 март

Обединеното кралство иска удължаване на срока за Брексит

Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей изпрати писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск с искане за удължаване на срока по член 50 до 30 юни 2019 г.


11 март

„Споразумението от Страсбург“ между Европейската комисия и Обединеното кралство

Председателят на Европейската комисия Юнкер и министър-председателят на Обединеното кралство Мей проведоха на 11 март 2019 г. среща в Страсбург. Те постигнаха съгласие по текста на следните документи:

документ във връзка със Споразумението за оттегляне, съдържащ разяснения и правни гаранции за естеството на предпазния механизъм
съвместно изявление, допълващо политическата декларация, в която се очертава рамката на бъдещите отношения
Преди това текстовете бяха договорени на равнище преговарящи. Европейската комисия ги потвърди на 11 март 2019 г. На 21 март 2019 г. Европейският съвет (член 50) одобри в своите заключения и документа, и съвместното изявление.

7 февруари

Брексит: Туск и Мей постигат съгласие за продължаване на преговорите

Председателят Туск се срещна с министър-председателя Мей на 7 февруари 2019 г.
На 7 февруари 2019 г. председателят на Европейския съвет Доналд Туск се срещна с министър-председателя на Обединеното кралство Тереза Мей в Брюксел, за да обсъдят начините за излизане от „задънената улица“ относно Брексит. „Все още не се очертава пробив. Разговорите ще продължат“, заяви той в Туитър след срещата.


11 януари

решение на Съвета относно подписването на споразумението за оттегляне

Съветът (член 50) прие решение относно подписването на споразумението за оттегляне. Освен това Съветът одобри проект за решение относно сключването на споразумението за оттегляне и реши да изпрати този проект за решение на Европейския парламент за одобрение.

13 декември

Извънредно заседание на Европейския съвет (член 50)

Лидерите от ЕС-27 проведоха извънредно заседание на Европейския съвет във формат „член 50“, за да обсъдят Брексит. Те потвърдиха отново заключенията от 25 ноември 2018 г., с които одобриха Споразумението за оттегляне и Политическата декларация.

5 декември 2017 г.

Европейската комисия започва процедура за подписването и сключването на споразумението относно оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС

След заседанието на Европейския съвет (член 50) от 25 ноември 2018 г. Комисията прие две предложения за решения на Съвета относно подписването и сключването на текста.

8 септември

Среща с министър-председателя на Обединеното кралство Тереза Мей

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск посети Лондон за обмен на мнения с британския министър-председател Тереза Мей.

„Заявих на министър-председателя Мей убеждението си, че е в интерес на всички да започнем преговорите скоро, за да намалим и в крайна сметка да сложим край на несигурността“, посочи той след срещата.

24 юни

Съвместно изявление на лидерите на ЕС и нидерландското председателство за резултатите от референдума в Обединеното кралство

„В един свободен и демократичен процес британският народ изрази желанието си да напусне Европейския съюз. Съжаляваме за това решение, но го уважаваме“, заявиха в съвместното си изявление председателите Туск, Юнкер и Шулц и нидерландският министър-председател Рюте.

„Споразумяхме се „Новата договореност за Обединеното кралство в рамките на Европейския съюз“, постигната на Европейския съвет на 18—19 февруари 2016 г., да не влиза в сила и да бъде прекратена. Няма да има предоговаряне“, допълниха те.


24 юни

Изявление за медиите на председателя Доналд Туск във връзка с резултата от референдума в Обединеното кралство

„Подготвени сме за този негативен сценарий. Няма да има правен вакуум“, заяви председателят Доналд Туск след обявяването на официалните резултати от референдума в Обединеното кралство.

23 юни 2016 г.

Референдумът в Обединеното кралство

На 23 юни 2016 г. гражданите на Обединеното кралство гласуваха за напускане на Европейския съюз. Гласуването се проведе след интензивни преговори по договореност, която щеше да укрепи специалния статут на Великобритания в ЕС.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
Нищо не са присвоили гърчолята.Плащат си като всички останали.Просто гърците преди това не искаха да чуят за приватизация, 30 години ги мъчиха и не клякаха, а сега вече някои от най-големите държавни компании, пристанища и летища са с негръцки собственици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
Nemezanimavai
преди 3 години
Ти си бил голям хуморист,следващото правителство ще върне англия в ЕС,играта сега започва,т***панар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 6
RSG
преди 3 години
Ако имаше Grexit нямаше да има Brexit. 300mlrd са откраднали нашите комшии. Т.е на всяко четиричленно семейство в ЕС около 3к евро. Много са готини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
bgMan
преди 3 години
Не знам какво са спечелили но обикновените британци са зле финансово заради гимнастиките на този *** и това ще си проличи добре на следващите избори. Имам познати британци и ирландци. Никой от тях не мисли, че са спечелили каквото и да било. По-скоро гледат колко от благосъстоянието си изгубиха в тази авантюра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
korn
преди 3 години
Не Великобритания, а Европа си връща суверинитета. 70 години след ВСВ англичаните губят своето място в управлението на Европа, с което се намалява и влиянието на САЩ. Руснаците и те са готови да изтъргуват своето място срещу Северен Поток. ЕС си остава мега икономика.450 милиона население, бяло и християнско. Стратегичски място на световната карта, богата история и големи въможности за развитие. Живеем в интересни времена:-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
дядя Вова
преди 3 години
Великобритания и ЕС постигнаха споразумение за ерата след BrexitЧак не мога да повярвам, че тия ще се изметат от ЕС!Нещо кинти колкото трябва не виждам ?!Предвижда се намирането на трайно решение по въпроса с риболова да бъде отложено с над пет годиниЯсно, я камила-та, я принца....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още