IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парадоксът Brexit: Великобритания става подходяща база за европейските фирми

Страната ще предлага по-добра правна защита на инвеститорите, които не вярват на съдилищата в някои държави членки, твърди бизнес организация

11:11 | 23.12.20 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Brexit си има своя парадокс: европейските компании може да получат по-добра защита за своите инвестиции в блока, ако стъпят във Великобритания, пише онлайн изданието Politico.eu.

Бизнесът в страни като Германия предупреждава, че може да премести част от операциите си във Великобритания, за да се възползва от по-силната правна защита при инвестиране в страни от ЕС като Унгария и Румъния.

Фирмите казват, че всичко се свежда до доверието, а те нямат доверие на съдилищата в някои страни и не смятат, че съдебната система би била справедлива.

Досега инвеститорите бяха в състояние да използват специални двустранни споразумения за защита на инвестициите между държави, които позволяват на частни арбитражни състави да разрешават спорове между инвеститора и правителството на страната, в която е направена инвестицията. Подобни договорености обаче са противоречиви - критиците твърдят, че трибуналите за частни инвеститори са потайни и позволяват на корпорациите да избягат от законовите отговорности. Затова ЕС се съгласи да ги премахне.

Това накара някои компании да се замислят дали да не стъпят в Обединеното кралство, където все още биха могли да използват двустранни споразумения за защита на инвестициите в страни от ЕС.

„Доверието не може да бъде наложено“, коментира по-рано тази година Стефан Вернике, главен юрисконсулт на германските индустриално-търговски камари. „Следователно има силни правни и икономически аргументи, че компаниите от ЕС след Brexit ... ще започнат по-големи инвестиции в определени държави членки на ЕС само след като са създали [юридическа регистрация] в Обединеното кралство“, допълва той.

Страните от ЕС се съгласиха да спрат да използват частен арбитраж за инвестиции в рамките на ЕС след решение на Съда на ЕС - най-висшата съдебна инстанция на блока, според което законите на ЕС предлагат достатъчна защита. Според законодателството на ЕС съдилищата във всяка държава трябва да спазват едни и същи правни стандарти за всичко - от безопасността на храните до правата на собственост. Някои компании обаче казват, че нямат доверие на съдилища в страни като Полша и Унгария, че ще спазват изцяло европейското законодателство.

Бизнесът посочва друго решение на Съда на ЕС от ноември 2019 г. относно полски дисциплинарен орган, което поставя под съмнение независимостта и безпристрастността на полските съдилища.

Опасенията на инвеститорите

Докато политиците от ЕС третират ерозията на върховенството на закона в блока като преди всичко въпрос на правата на човека и основните ценности, компаниите предупреждават, че това има и реални икономически измерения: спад в доверието в единния пазар и повишено нежелание да се правят инвестиции в страни, където правният режим се възприема като слаб или недостоверен.

Някои големи компании от ЕС казват, че липсата на арбитраж между държава и инвеститор ще се отрази на техните бизнес решения.

"Инвестирахме в Източна Европа и защото се доверихме на тази форма на правна защита. След прекратяването на такива договори за защита на инвестициите в момента нямаме сравнима и адекватна правна защита на ниво ЕС", казва Пол Паскуали, изпълнителен директор по европейски и обществени дела в Raiffeisen Bank International Austria.

Паскуали казва, че алтернативата - производствата за нарушение, стартирани от Европейската комисия (ЕК), "не винаги е била лесно достъпна", защото "Комисията не винаги ще започне автоматично такива производства, ако тези случаи са много политически, както често се случва". "И така, това, което на инвеститорите им липсва в момента, е възможността да водят подобни спорове с държавите членки пред неутрален съдия“, допълва той.

Последна актуализация: 12:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
ПИЧ
преди 3 години
Хубава статия, темата е с много тънки моменти, за разбирачи. Не е редно все пак чужди инвеститори (чрез търговски трибунали) да имат права надхвърлящи локалното законодателство. Търси се над-национална и над-европейска юрисдикция. Това поставя много сложни проблеми в отношенията - Голям инвеститор - Държава. Типичен пример за това у нас са Американските централи - ТЕЦ AES Гълъбово и ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3. Те се ползват с такива изключителни права по своите договри, че никой не може да ги пипне, иначе цела България (Бълг.народ) ще плаща обзщетения и неустойки. Такива договори по принцип не трябва да се сключват и подписват, които дават 100% гаранции за едната страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
В твоят случай да се чете : всяка открадната копейка от русия е добре дошла в трoлският ми джоб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Страната ще предлага по-добра правна защита на инвеститорите, които не вярват на съдилищата в някои държави членки, твърди бизнес организацияДа се чете: всеки откраднал от Русия милиони е добре дошъл!Е, после може да му конфискуваме всичко, но това е пак в реда на нещата!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още