IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парадоксът Brexit: Великобритания става подходяща база за европейските фирми

Страната ще предлага по-добра правна защита на инвеститорите, които не вярват на съдилищата в някои държави членки, твърди бизнес организация

11:11 | 23.12.20 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Представител на голяма верига супермаркети, който е поискал анонимност заради опасенията от правителствени реакции, казва, че компанията му е притеснена заради ерозията на върховенството на закона в страните от Източна Европа, където тя е активна. По думите му наскоро договорените защитни мерки за върховенството на закона в бюджета на ЕС няма да отговорят на опасенията на инвеститорите, които смятат, че правителствата скоро могат да наложат дискриминационни мерки срещу големите марки супермаркети.

„Макар че това е добър политически сигнал, механизмът за върховенство на закона няма да помогне пряко на компаниите, които са в нашето положение“, казва представителят на веригата. „През последните години станахме свидетели на ерозия на върховенството на закона и в същото време на ерозия на международните механизми, които трябва да защитават инвестициите. Кутията с инструменти стана по-малка“, допълва източникът на медията.

Вернике от германските камари предупреждава, че компаниите вярват, че ще се радват на по-добра правна защита в Обединеното кралство след Brexit, отколкото имат в момента в ЕС. Паскуали от Raiffeisen също е съгласен с това. „Сега сме изправени пред парадоксалната ситуация, че инвеститорите от Китай, САЩ и Великобритания са по-добре защитени от компаниите в ЕС“, казва той. „Поради това такива инвеститори от страни извън ЕС имат ясно конкурентно предимство, тъй като те могат да съдят за обезщетение, когато държавата ги третира несправедливо“, пояснява той.

Обединеното кралство реши да запази двустранните си инвестиционни сделки с Хърватия, Словения, България, Румъния, Естония, Латвия, Литва, Чехия, Словакия, Унгария и Малта при излизането си от ЕС.

След края на преходния период за Brexit Великобритания ще може да твърди, че предлага по-добра правна защита от ЕС. Брюксел през май откри процедура за нарушение срещу Великобритания, защото страната реши да запази инвестиционните си сделки в сила, а Лондон избра да я игнорира, тъй като в края на годината ще бъде извън надзора на ЕС.

„В края на преходния период правото на ЕС вече не се прилага“, казва Изабел ван Дам, търговски адвокат във Van Bael & Bellis. Това означава, отбелязва тя, че договорите за инвестиции, които Великобритания има със страните от ЕС, ще бъдат законни съгласно законодателството на ЕС, тъй като те ще бъдат споразумения между членки на ЕС и външна държава.

С тези споразумения инвеститорите, които се страхуват, че техните права са били нарушени от конкретно правителство, могат да избегнат местните съдилища. Вместо това те могат да заведат дело пред съд за частни инвеститори, който третира спора като частен. Тези трибунали се състоят от международни адвокати, които често работят за големи адвокатски кантори и им се плаща за всеки отделен случай, за да разглеждат такива спорове, но поради инвестиционните договори техните решения имат реална правна тежест.

Нова защита в ЕС

Компании от ЕС, бизнес асоциации и адвокатски кантори лобират пред ЕК да замени двустранните споразумения с общоевропейско споразумение за защита на инвеститорите, което все пак ще им позволи да съдят правителства за щети. Депутатите от ЕП обаче твърдят, че това не е необходимо и не трябва да се заобикаля публичната съдебна система на ЕС.

Председателят на търговската комисия на ЕП Бернд Ланге, германски социалдемократ, изтъква, че съдилищата за частни инвестиции не са „двигатели на инвестициите“ и че компаниите ги искат по други причини, като например отблъскване на новото екологично и социално законодателство. „Нека не забравяме, че много адвокатски кантори правят много пари с такива частни арбитражи", добавя той.

Комисията казва, че сега работи по закон за целия ЕС, за да „улесни трансграничните инвестиции“. Тя планира да представи "законодателна инициатива за защита и улесняване на инвестициите" през следващата година, посочва говорител на институцията. Все още обаче не е ясно дали тази нова система ще позволи на компаниите да съдят правителствата на ЕС пред независим съд.

"Правната рамка на ЕС вече предвижда много висок стандарт на защита на инвестициите", казва говорителят на ЕК, но признава, че инвеститорите от ЕС "остават в някои отношения несигурни относно нивото на защита, което могат да очакват за своите инвестиции в различните държави членки“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
ПИЧ
преди 3 години
Хубава статия, темата е с много тънки моменти, за разбирачи. Не е редно все пак чужди инвеститори (чрез търговски трибунали) да имат права надхвърлящи локалното законодателство. Търси се над-национална и над-европейска юрисдикция. Това поставя много сложни проблеми в отношенията - Голям инвеститор - Държава. Типичен пример за това у нас са Американските централи - ТЕЦ AES Гълъбово и ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3. Те се ползват с такива изключителни права по своите договри, че никой не може да ги пипне, иначе цела България (Бълг.народ) ще плаща обзщетения и неустойки. Такива договори по принцип не трябва да се сключват и подписват, които дават 100% гаранции за едната страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
В твоят случай да се чете : всяка открадната копейка от русия е добре дошла в трoлският ми джоб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Страната ще предлага по-добра правна защита на инвеститорите, които не вярват на съдилищата в някои държави членки, твърди бизнес организацияДа се чете: всеки откраднал от Русия милиони е добре дошъл!Е, после може да му конфискуваме всичко, но това е пак в реда на нещата!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още