Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Великобритания иска от ЕС по-дълъг гратисен период за Северна Ирландия

Целта е да се избегне забраната за влизането там на охладено месо и наденички от останалата част на Обединеното кралство

Великобритания иска от ЕС по-дълъг гратисен период за Северна Ирландия

Снимка: Bloomberg LP

Британското правителство е поискало от Европейския съюз да удължи гратисния период в областта на търговията, който се отнася до Северна Ирландия с цел да избегне непосредствена забрана върху някои местни продукти, която би задълбочила напрежението след Brexit, предава Bloomberg.

Според условията на споразумението за Brexit охладеното месо и пресните наденички няма да могат да влизат в Северна Ирландия от останалата част на Обединеното кралство от 1 юли. Причината е, че Северна Ирландия трябва да спазва правилата за здраве и безопасност на ЕС, които не разрешават търговия с такива продукти.

Още по темата
Великобритания е изпратила писмо до Европейската комисия, в което иска да отложи промяната до 30 септември, каза говорител на правителството в отговор на въпроси от Bloombеrg. По-дълъг гратисен период ще позволи търговията да продължи, докато двете страни търсят по-дългосрочно решение, допълни той.

„Няма каквато и да било причина да не се позволява продажбата на охладено месо в Северна Ирландия“, заяви говорителят.

Отлагането на задаващата се забрана за наденичките ще бъде временно решение на проблем, който става голям източник на напрежение в обтегнатите отношения след Brexit. Британският премиер Борис Джонсън обвини блока, че не проявява гъвкавост в ситуацията и че забраната ще подкопае териториалната цялост на Великобритания.

ЕС твърди, че Великобритания трябва да спазва правнообвързващото международно споразумение, подписано през 2019 г.

Тази седмица британският министър за Brexit Дейвид Фрост заяви, че преговорите, целящи разрешаването на спора, не са постигнали напредък, а времето изтича. Пред комисия в парламента в Лондон Фрост заяви, че правителството е „изключително притеснено“ от рисковете за политическата стабилност в региона и решението на спора с ЕС трябва да бъде намерено скоро.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Deutsche Bank записва най-дългата серия от тримесечни печалби от 2012 г.