Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Великобритания ще замени руските изкопаеми горива с ядрени централи

До 2030 г. 95% от електроенергията, произведена в страната, ще бъде от нисковъглеродни източници, сочи стратегия

Великобритания ще замени руските изкопаеми горива с ядрени централи

Борис Джонсън. Снимка: Bloomberg LP

Ядрената енергетика е в основата на новата енергийна стратегия на Великобритания, с която страната планира да се бори със зависимостта си от вноса на руските изкопаеми горива, пише европейското издание Politico. В документа е посочено, че до 2030 г. около 95% от произведената в страната електроенергия ще бъде от нисковъглеродни източници.

Още по темата

Така до 2050 г. в страната трябва да има инсталирани 24 гигавата нови ядрени мощности, включително и малки модулни реактори. Те ще покриват около 25% от нуждите от електроенергия в страната. Към 2017 г. шестте ядрени централи във Великобритания осигуряваха 17% от потреблението. Анализатори, цитирани от Bloomberg, коментират, че това означава, че капацитетът на ядрените централи трябва да бъде утроен, но вероятно няма да се случи.

Те посочват още, че толкова голямо количество ядрени мощности ще поставят на изпитание енергийната мрежа, в която има голям брой вятърни турбини. Заради спецификата на работа на вятърните паркове, енергийните мрежи се нуждаят от други мощности, които да могат бързо да бъдат активирани и дезактивирани, каквито са повечето технологии за изкопаемите горива.

Развитието на ядрената енергетика изисква време и затова в краткосрочен план ще бъде увеличен добивът на петрол и природен газ от Северно море, както и ще бъдат отворени нови находища за добив на шистов газ.

Британският премиер Борис Джонсън коментира, че този план ще ускори развитието на чистата и сигурна енергия, "произведена във Великобритания, за британците".

От опозицията обаче разкритикуваха идеите с мотива, че липсва тласък в развитието на вятърната и соларната енергия, от които страната има нужда. По този начин британските домакинства ще плащат растящи сметки за електроенергия.

Великобритания започна стъпки за забрана за вноса на руски петрол и въглища, като очакванията са, че още до края на 2022 г. страната няма да зависи от тях. Очакват се такива стъпки да бъдат направени и по отношение на природния газ.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
4
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Време е великобританците и европейците да започнат консултации със Сомалия по въпроса къде са тоалетните дето се ползва от гладните и най вече как се строят

Още от Европа
ЕП потвърди природния газ и ядрената енергия като допустими в зеления преход