Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Великобритания сключи сделка за ваксини срещу COVID-19 и с Novavax

Препаратът може да бъде наличен още през първото тримесечие на 2021 г.

Великобритания сключи сделка за ваксини срещу COVID-19 и с Novavax

Снимка: Bloomberg L.P.

Великобритания подписа нова сделка за закупуване на дози от експериментална ваксина за Covid-19, този път от Novavax Inc.

Правителството на Обединеното кралство поръча 60 милиона дози от експерименталната ваксина в късна фаза на разработване от американската биотехнологична компания, която може да бъде налична още през първото тримесечие на 2021 г., казва се в съобщение на компанията, цитирано от Bloomberg.

Великобритания ще помогне на Novavax да проведе клинично изпитване от трета фаза, което трябва да започне през третото тримесечие, заявиха от компанията. Novavax е в сътрудничество с Fujifilm Diosynth Biotechnologies за производството на до 180 милиона дози от ваксината годишно в Североизточна Англия.

Още по темата

Последното споразумение довежда общия брой на потенциалните дози, обезпечени от Великобритания, до над 300 милиона. Страната е сключила сделки с GlaxoSmithKline Plc и Sanofi, Pfizer Inc. и BioNTech SE, както и с Valneva SE. Университетът в Оксфорд и AstraZeneca Plc възнамеряват да предоставят до 30 милиона дози за Великобритания до септември като част от договора за доставка на 100 милиона дози.

Европейската комисия заяви късно в четвъртък, че се стреми да осигури 200 милиона дози от ваксината на Johnson & Johnson. Европейският съюз, на който Великобритания вече не е член, също заяви, че финализира сделка за около 300 милиона дози от медикамента, разработван от  Sanofi и Glaxo.

Резултатите, представени този месец при режим на двукратно инжектиране на ваксината на Novavax, която се прилага едновременно с технологията за повишаване на имунитета на компанията, генерира реакции на антитела, които са четири пъти по-високи от тези, наблюдавани при хора, възстановили се от болестта. Компанията е получила финансиране от  1,6 милиарда долара от правителството на САЩ в рамките на програмата му Operation Warp Speed.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
И англичаните пренебрегват руската ваксина?!...
Лоши англичани...
Е, руснаците я били изпитали само на 20-тина доброволци... Че какво от това? Важното е да са първи, че как иначе ще начешат комплекса си за малоценност и болното си самолюбие.

Още от Европа
Изваждането на лигнитните въглища от енергийния микс на ЕС трябва да е с приоритет