Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Втечненият газ отново се насочва към Азия след успокояване на пазарите в Европа

Газохранилищата в Европа се пълнят по-бързо от очакваното, а Русия засега не прекратява доставките на газ за европейските си клиенти

Втечненият газ отново се насочва към Азия след успокояване на пазарите в Европа

Снимка: Bloomberg LP

Европейските пазари вече са доста по-спокойни и танкерите с втечнен газ отново се насочват към Азия преди летния пик на търсенето, пише Ройтерс. От началото на годината европейските страни издърпаха повечето товари втечнен газ заради липсата на достатъчно газ в газохранилищата и войната в Украйна.

Заради топлото време през зимата газохранилищата в Европа се оказаха в по-добро от очакваното положение, а сега страните ударно ги запълват. В същото време, въпреки споровете за плащането в рубли, Русия продължава да доставя природен газ за Европа.

В резултат цената на природния газ на най-голямата европейска борса - TTF в Нидерландия, вече е около 85 евро за мегаватчас. Пикът за този месец беше покорен на 12 май, когато цената на юнските контракти достигна ниво от 106,70 евро за мегаватчас. Риск все още съществува, ако Москва реши да намали или дори преустанови доставките, но в последните дни цената на суровината върви надолу.

Източник: TTF

В периода януари-април вносът на втечнен газ в Европа беше рекорден - по данни на Refinitiv за този период европейските държави са купили общо 45,27 млн. тона втечнен газ. Това е ръст от 58% на годишна база. През същия период на 2021 година в Европа бяха купени 28,6 млн. тона втечнен газ.

Още по темата

За май заявките в Европа са за около 10,96 млн. тона, което е най-ниското ниво на дневна база от началото на годината. В същото време азиатските клиенти увеличават заявките до 20,5 млн. тона спрямо 19,82 млн. тона през април.

В първите четири месеца на 2022 година Азия е купила общо 88,05 млн. тона втечнен газ, което е с почти 9% по-малко спрямо същия период на 2021 година.

Най-големият пазар на втечен газ в Азия е Китай. През миналата година страната измести Япония от челната позиция в класацията на най-големите купувачи на суровината в световен мащаб. Но от началото на годината вносът на втечен газ в Поднебесната империя намалява с малко над 17% до 21,59 млн. тона.

През май интересът към втечнения газ от Китай се подновява - данните на Refinitiv сочат, че заявките за май са в обем на 5,39 млн. тона, което е най-голямото количество за тази година.

Като цяло очакванията са, че през следващите месеци Европа ще намали малко търсенето на втечнен газ, а Азия - ще го повиши. Лятото започва с високи температури на много места в Азия, което подсказва и увеличени нужди от енергия, които да бъдат покрити от спот пазарите.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Европа
Изненада ли е оттегленото от Ердоган вето за членство на Финландия и Швеция в НАТО?