Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Втора вълна на COVID-19 – въпросът не е дали ще има, а кога и колко силна ще е тя

Сега не е моментът за тотално разхлабване на мерките, предупреди ръководителят на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията Андреа Амон

Втора вълна на COVID-19 – въпросът не е дали ще има, а кога и колко силна ще е тя

Снимка: Kirsty Wigglesworth/Bloomberg

В четвъртък (21 май) ръководителят на европейския консултативен здравен орган по въпросите с инфекциите предупреди за втора вълна на новия коронавирус, тъй като страните от целия континент вече започнаха поетапно да облекчават строгите ограничителни мерки, съобщава Euractiv.

Андреа Амон, директор на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC), заяви, че сега въпросът не е дали ще има втора вълна, а кога ще бъде тя и колко силно ще удари.

Амон посочи пред британския вестник Guardian, че статистиката за имунитета от цяла Европа не е окуражаваща и „ от 85% до 90%“ от хората все още са податливи на COVID-19. "Вирусът е около нас, циркулира много повече от януари или февруари", предупреди тя. „Не искам да рисувам картина на бъдещето, но мисля, че трябва да бъдем реалисти. Сега не е моментът да се отпуснете напълно", изтъкна още Амон. 

Още по темата

Европа регистрира повече от 170 000 смъртни случаи към четвъртък (21 май). Повечето от тях са отчетени в четири страни - Великобритания, Италия, Испания и Франция.

Мерките за социално дистанциране, въведени с цел ограничаване разпространението на вируса, започнаха да отпадат постепенно, като властите действат с идеята, че пандемията е преминала своя пик.

Базираната в Швеция ECDC съветва правителствата по въпросите за контрола на инфекциозните заболявания в 27-те страни на Европейския съюз (ЕС) плюс Исландия, Норвегия, Лихтенщайн и Великобритания.

Амон заяви, че ограничителните мерки са довели до "напрежение", засягайки бизнеса и хората, които е трябвало да ограничат своите свободи. Тя добави, че рискът от втора вълна е голям, защото „хората смятат, че всичко е свършило, а то не е… определено не е“, въпреки спада на броя на инфектираните.

Амон подчерта, че правителствата подценяват скоростта на разпространение на COVID-19. Тя изтъкна като една от основните причини за бързото разпространение на заразата в Европа решението на много страни да приберат своите граждани от алпийските ски курорти в началото и средата на март.

„Почти съм сигурна, че това допринесе за широкото разпространение (на вируса) в Европа“, изтъкна Амон и допълни, че „може би беше възможно“ да се забави разпространението, ако правителствата бяха наложили блокирането по-рано.

Ръководителят на ECDC каза, че не е оптимист, че вирусът ще изчезне бързо. „Изглежда, че е много добре адаптиран към хората“, заключи тя.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕК: Полша и Унгария да се обърнат към Съда на ЕС, вместо да блокират бюджета