IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Външният министър на Франция призова за затопляне на отношенията с Русия

Според Жан-Ив Льо Дриан двете страни невинаги са на едно мнение, но е важно да има диалог и да се избягват търкания

19:43 | 09.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Френският вънешн министър Жан-Ив Льо Дриан. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Френският вънешн министър Жан-Ив Льо Дриан. Снимка: Ройтерс

Дошъл е моментът за намаляване на недоверието към Русия, заяви днес в Москва ръководителят на френската дипломация Жан-Ив Льо Дриан, на фона на застъпваното от Франция разведряване на отношенията с Русия, предаде Франс прес. 

"Моментът дойде, моментът е благоприятен да работим за намаляване на недоверието", каза Льо Дриан след среща в присъствието на френския министър на въоръжените сили Флоранс Парли и двамата им руски колеги.

Делегацията е пристигнала в Русия, за да предложи от името на президента на републиката нов дневен ред на доверие и сигурност, подчерта още френският външен министър.

Тази среща във формат 2+2 в рамките на междуправителствен диалог е първа след тази в Париж през 2012 г. и особено след анексията на украинския полуостров Крим от Русия през 2014 г., върнала атмосферата на Студената война в света, припомня АФП.

Макар че приветства като положително събитие размяната на затворници за намаляване на кризата между Русия и Украйна, Льо Дриан каза, че отмяна на санкциите срещу Москва ще е преждевременна, предаде Ройтерс.

"Не винаги сме на едно мнение", посочи министър Флоранс Парли. Но е важно да можем да разговаряме, да избягваме недоразумения и търкания", съобщи АФП.

Отношенията между ЕС и Русия, белязани след 2014 г. от тежки европейски санкции заради предполагаемата роля на Москва в украинския конфликт и заради анексията на Крим, в момента са в най-ниската си точка, посочва АФП.

Президентът на Франция Еманюел Макрон разговаря вчера по телефона с руския си колега Владимир Путин и приветства размяната на 70 затворници между Русия и Украйна като нова крачка към в усилията за мир.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още