Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Въпреки пандемията Wirecard увеличава печалбата си, но не впечатли инвеститорите

Компанията потвърди годишните си очаквания, но не коментира темата с одита си

Въпреки пандемията Wirecard увеличава печалбата си, но не впечатли инвеститорите

Снимка:  © 2020 Bloomberg L.P.

Въпреки тежестта на причинената от коронавируса криза платежният процесор Wirecard AG значително расте през първото тримесечие. Според предварителните данни приходите от продажби са се увеличили с почти една четвърт до 700,2 милиона евро, както обяви заподозряната в манипулации група от водещия индекс Dax в четвъртък. Печалбата преди лихви, данъци, амортизация и амортизация (EBITDA) расте с 26 процента до 199,2 милиона евро.

Главният изпълнителен директор Александър фон Кнуп заяви, че Wirecard е усетил последствията от кризата в бизнеса с компаниите от сектора на авиацията и туризма. Отрицателните ефекти обаче са били компенсирани от растежа в онлайн бизнеса с потребителски и дигитални стоки. „Нашият бизнес с нови клиенти продължава да се развива силно", каза Фон Кнуп.

Още по темата

Главният финансов директор, който от миналия петък, когато бе приета стратегията за преструктуриране, отговаря и за комуникациите към капиталовия пазар вместо изпълнителния директор Маркус Браун, потвърди прогнозата за постигане на EBITDA в диапазона между 1,0 млрд. евро до 1,12 млрд. евро за цялата година.

Така ръстът на печалбата в Wirecard ще се забави до известна степен през първото тримесечие на 2020 г., което вероятно се дължи на разходите за специалния одит от KPMG и свързаните с тях консултантски услуги. Без отчитане на еднократни разходи EBITDA ще възлиза на 204,0 млн. евро, което би съответствало на увеличение от 29 на сто. През последните години приходите и печалбите на Wirecard често се увеличаваха с около една трета – по-бърз темп от реализирания от всички други компании на водещия германски борсов индекс.

Данните не предизвикаха никаква еуфория сред инвеститорите: акциите стартираха търговията днес със спад от 3,1 процента, а след това се изкачиха до лек ръст от около 0,3 процента. В сряда те загубиха малко под един процент.

След няколко проблемни месеци групата загърби няколко особено тревожни дни. Специалният одит от KPMG не предостави никакви доказателства за твърденията за манипулиране на отчета, но даде много лоши показания на вътрешните процеси. Така практически самотно управляващият от дълго време мениджър Браун губи влияние.

Съвсем наскоро председателят на надзорния съвет Томас Айхелман обяви промени в борда на директорите в интервю за Handelsblatt и представи нов директор по спазването на изискванията. Главният изпълнителен директор Браун ще трябва да се съсредоточи върху стратегическото развитие. Съветът на директорите ще бъде увеличен от четири на седем членове, американският мениджър Джеймс Фрийс трябва да се грижи за спазването на законите от страна на групата.

Първоначално инвеститорите реагираха положително на промените, но в сряда реорганизацията към по-голяма прозрачност беше погълната от новината, че в Германия е заведено първо дело на акционер срещу доставчика на платежни услуги. Местният надзорен орган Bafin също ще разгледа по-отблизо дейността на компанията.

Всичко това ще засегне и комуникацията към капиталовия пазар на Wirecard. Годишният отчет за 2019 г. ще бъде публикуван едва на 4 юни, тъй като одиторът EY се нуждае от повече време за преглед на специалния одитен доклад на KPMG.

Така Wirecard ще публикува своите бизнес данни значително след всички други групи в Dax. Настоящите тримесечни резултати също са само предварителни. Пълните данни за първите три месеца на годината се очаква да бъдат публикувани на 16 юни.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Португалия провежда президентски избори въпреки блокадата заради пандемията