Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Във Франция съдят Total заради неизпълнение на ангажиментите към климата

Група местни институции и неправителствени организации е подала съдебен иск, за да накара компанията да засили мерките срещу климатичните промени

Във Франция съдят Total заради неизпълнение на ангажиментите към климата

Снимка: Ройтерс

Френският петролен гигант Total е отговорен за 1% от отделените количества емисии на въглероден диоксид в световен мащаб и не успява да спази своя т.нар. „корпоративен дълг за бдителност“, посочва група от ищци във Франция, които са завели дело срещу компанията.

Групата се състои от 14 местни институции и четири неправителствени организации, съобщава Euractiv.

Общо 14 френски града, общественото учреждение Est Ensemble и четири неправителствени организации, в това число „Грийнпийс“ и френската адвокатска асоциация Sherpa, са подали жалби срещу петролната компания заради липса на действие по отношение на климата. 

Още по темата

За първи път в страната компания получава подобно обвинение. От Euractiv обаче посочват, че предстои да се види дали обвинението ще бъде признато от съда.

От Est Ensemble продължават да увеличават броя на инициативите, свързани с борбата за намаляване на парниковите емисии и въглеродния отпечатък на жителите на градовете чрез насърчаване на енергоспестяване, производството на енергия от възобновяеми източници и рециклиране на отпадъци.

От Total посочват, че компанията работи в съответствие с националните правни стандарти и остава „отворена за конструктивни разговори“.

Обвиненията срещу Total се базират на устоите на Парижкото споразумение за климата, подписано през 2015 г. и от Франция, както и на закона за корпоративния дълг за бдителност, който изисква големите компании да публикуват своите планове за избягване на нарушението на човешките права и замърсяването на околната среда.

„Total е законово ангажирана да идентифицира рисковете, които са резултат на нейния принос към глобалното затопляне, както и да вземе необходимите мерки, за да редуцира своите емисии“, коментира Сандра Косар, директор на Sherpa.

Според ищците Total не е успяла да изпълни въпросните ангажименти, като в същото време е отговорна за 1% от отделените количества въглеродни емисии по света, т.е. 458 млн. тона. В това отношение компанията надвишава годишните количества емисии на цяла Франция.

Жалбата има и за цел да накара Total да започне да изпълнява своите ангажименти във връзка с Парижкото споразумение, което цели ограничаване на покачването на глобалната температура до 1,5 градуса по Целзий.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
1
 
3
Императорът до: Императорът
преди 7 месеца
Ще напиша писмо на Даймлер да си преместят централата (и официалното седалище) в Базел, същото бих предложил и на Тотал. Да си избичат там по един небостъргач - за да могат германци и французи поне отдалеч да гледат НЯКОГАШНИТЕ свои компании.
1
 
2
 
2
преди 7 месеца
Първо тия палячовци да докажат, че Тотал, СО2 и човешката дейност имат каквото и да било отношение към промените в климата - а те не се дължат на естествени природни цикли - които са променяли климата неизвестно и неопределимо колко пъти през историята. Човешката индустриална цивилизация е само миг от съществуването на Земята - през цялото време на което съществуване тя се е променяла.
После - ако дейността ни има значение - Тотал ли е единствен виновник с 1% от емисиите? Защо екотерористите не заведат искове срещу дивaците в Третия свят, дето горят всичко, което може да гори и изхвърлят милиони тонове пластмаса в океаните? Или дайте да съдерем Тотал, защото имат пари и са ни в ръцете?
Ако бях шефче на Тотал - лидерите тия рекетьори щяха да бъдат намерени още утре с по един куршум в тимбериците.

И аз като Пионерчето бих препоръчал на Тотал същото - а и на още много други европейски компании - просто да емигрират данъчно - сменяйки седалището си - извън ЕС. Нека (в случая) Франция да си търси варианти как ще плаща огромните пенсии на ония, дето подскачат по улиците, щото не искат да работят след 60-годишна възраст... а и откъде ще вземе пари да плаща обезщетения на хората, останали без работа заради оттеглянето на Тотал и евентуално на други компании.
0
 
2
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Искам да прочета новина Total промени своето седалище за да избегне съдебен иск за неспазване т.нар. „корпоративен дълг за бдителност“.
Франция обявява банкрут.

Още от Европа
Най-богатият британец и фен на Brexit се мести в Монако