Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Wirecard е фалшифицирал баланса си още през 2018 г.?

Сметка в китайската банкова корпорация Oversea в Сингапур в размер на около 980 млн. евро вероятно не съществува

Wirecard е фалшифицирал баланса си още през 2018 г.?

Снимка: Bloomberg L.P.

В рамките на скандала около неплатежоспособния доставчик на платежни услуги Wirecard излизат още подробности за спорния бизнес с трети страни в Азия. Вече има дании, че е имало значителни нередности в бизнеса и преди 2019 г., съобщават в съвместно свое разследване Süddeutsche Zeitung, WDR и NDR.

Според репортажите на трите медии служителите на одиторската фирма EY, която проверява баланса на Wirecard от 2009 г. и винаги го е заверявала без забележки, сега установяват, че евентуално може да са били фалшифицирани и документи по отношение на баланса за 2018 г. В резултат на това EY окончателно отказва заверка на годишния финансов отчет на Wirecard за 2019 г.

Още по темата

Първоначално компанията не коментира темата. EY обяви в писмо до финансовия директор на концерна Александер фон Кнуп в понеделник, че отказва да атестира годишния финансов отчет за 2019 г., твърди Handelsblatt, позовавайки се на информирани източници.

До вечерта компанията не беше коментирала докладите от WDR, NDR и Süddeutsche Zeitung. В случай на окончателен отказ на заверка на годишния баланс за 2019 г. от EY, Wirecard би трябвало да уведоми обществеността чрез задължително уведомление.

По-конкретно става въпрос за доверителни сметки, които Wirecard би трябвало да има в Азия, за да осигурят и предварително финансират бизнеса с местни клиенти там. Досега доверителните сметки в две филипински банки бяха в центъра на скандала с общо 1,9 милиарда евро. Днес знаем, че има голяма вероятност парите никога да не са били в тези сметки, че представените документи са били идентифицирани като фалшификати, а отговорните служители са уволнени.

До декември 2019 г. обаче сметките на Wirecard се държаха в Сингапур от довереника Citadelle. Промяната дойде, когато местните власти претърсиха помещенията на Citadelle.

Още по темата

Сега одиторите на EY, които без забележки завериха отчета на Wirecard за финансовата 2018 година, отново проверяват данните за тази година, според информацията от SZ, WDR и NDR. Разследването е предизвикало значителни съмнения там - особено за сметка в китайската банкова корпорация Oversea в Сингапур в размер на около 980 млн. евро, за която се твърди, че навремето е била потвърдена от синдика.

Ето защо EY е попитала доверителя отново в началото на миналата седмица, а той е написал в отговора си: „Моля, обърнете внимание, че това не е мое писмо и не е бланка на нашата компания. Моля, обърнете внимание, че не притежаваме такава сметка, нито сме я потвърдили“.

В допълнение, последният път, когато компанията е работила за фирма на Wirecard, е било през март 2017 г. Процесът е подобен на този във Филипините, където на одиторите също бяха предоставени фалшифицирани документи.

„Това поражда основателно подозрение, че потвърждението за салдото от довереника, което е на разположение, както и предоставената ни информация относно салдата по сметката към 31 декември 2018 г. не са верни“, цитират трите медии писмото, изпратено от одиторите на EY до тричленния борд на Wirecard в понеделник.

В резултат на това одиторите отказват да заверят отчета за 2019 г на неплатежоспособния доставчик на платежни услуги.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
4
 
4
abdul до: mick
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
За да ти набият печат.
0
 
5
 
3
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
"Citadelle", a?
Хаха.
"Моля, обърнете внимание, че това не е мое писмо и не е бланка на нашата компания. Моля, обърнете внимание, че не притежаваме такава сметка, нито сме я потвърдили“
0
 
5
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Какво одитират тогава одиторите? Тия тлъсти хонорари за какво са?
1
 
5
 
1
0pk
преди 2 месеца
Само тия ли фалшифицират отчети? Другите ЛеманБрадърси и прочие Мъсковци, те не правят така, ммм? :D

Още от Европа
Международни кредитори подкрепят руски газов проект с 9,5 млрд. долара