Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Wirecard: KPMG не откри доказателства за злоупотреба

Въпреки това одиторите на KPMG са открили документални и организационни слабости, които уж вече били констатирани от германската компания

Wirecard: KPMG не откри доказателства за злоупотреба

Снимка: Bloomberg

Германският доставчик на платежни услуги Wirecard не вижда причина да коригира отчета си след специален одит от KPMG. Одиторите не намериха „инкриминиращи доказателства“ за твърденията за манипулиране на счетоводния баланс и няма „съществени констатации“, които да водят до необходимостта да се коригират годишните финансови отчети от 2016 до 2018 г., заяви Wirecard във вторник.

Въпреки това одиторите на KPMG са открили документални и организационни слабости по време на периода на разследването, които вече са били идентифицирани от компанията. Слабите страни се преодоляват чрез създаване на отдел за съответствие, който се подпомага от външни консултанти, коментира компанията, цитирана от Ройтерс.

Окончателният доклад на специалния одит, който продължава от месеци, всъщност се очакваше в понеделник. Но Wirecard отложи за трети път крайния срок за представяне на одиторския доклад от страна на KPMG.

Още по темата

Инвеститорите и наблюдателите разкритикуваха силно решенията на доставчика на платежни услуги. „Фактът, че Wirecard отложи крайния срок за публикуване на доклада за трети път и сега дори не го коментира, е неприемлив и силно непрофесионален за акционерна компания като цяло и за компания от индекса Dax в частност", заяви пред Handelsblatt Фолкер Брюл, управляващ директор на Центъра за финансови разследвания към Университета „Гьоте“ във Франкфурт. „Очевидно може да се предположи, че има спорове за основните изявления в доклада", казва Брюл.

KPMG е предала документа на Wirecard във вторник сутринта, като се твърди, че оправдава Wirecard. Компанията от Ашхайм в близост до Мюнхен направи доклада достъпен за изтегляне малко след това на своя уебсайт. Акцията на Wirecard понижи стойността си значително рано във вторник сутринта. В 11:15 часа спадът е със 17 процента.

Одитиращата фирма KPMG преглежда финансовите резултати на Wirecard от октомври. Това бе предшествано от мъчителен дебат за бизнес практиките на групата, като причината за специалния одит бяха сериозни обвинения.

От януари 2019 г. британският бизнес вестник Financial Times публикува поредица от статии за непрозрачни договори и съмнителни партньори на групата. Преди всичко несъответствия във важния азиатски бизнес предизвикаха съмнения за това дали компанията не е манипулирала баланса си.

Специалният одит бе проведен с големи усилия. Междувременно около 40 одитори са ровели из финансовите документи и отчета, който вече бе одобрен от дългогодишния одитор – EY.

Пресконференцията за финансовите резултати, планирана за четвъртък (30 април) с публикуването на годишния финансов отчет, ще бъде отложена, се казва в съобщението. Wirecard не изпрати засега покана за нова среща.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕК: Да не се отпуска държавна помощ на дружества, свързани с данъчни убежища