IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За втора поредна година ЕК не констатира замърсени плажове в България

В България 60% от плажовете са с отлично качество на водата, а почти 39% - със задоволително, сочат данни на Европейската агенция по околната среда

15:44 | 01.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

За втора поредна година през 2020 г. в България няма силно замърсени плажове, вижда се от доклада за водите за къпане в Европа, изготвен от Европейската агенция по околната среда в сътрудничество с Европейската комисия.

От 2012 до 2018 г. в доклада неизменно фигурираше Офицерският плаж във Варна като силно замърсен. Заради изливане на фекални и битови отпадни води през Шокъровия канал, който се влива в морето при плажа, плажът често беше затварян за ползване. Каналът по принцип е построен с цел да отвежда дъждовни води.

През 2018 г. при ремонт на улици беше открита незаконна канализация, която беше определена като източник на замърсяването. Незаконният колектор беше спрян, беше осъществено и заустване.

Като цяло в Европа минималните стандарти за „задоволително“ качество на водата са изпълнени в 93% от обектите, предмет на мониторинг през 2020 г., а в пет държави — Кипър, Австрия, Гърция, Малта и Хърватия, 95% или повече от водите за къпане са с отлично качество. Въпреки че делът на обектите с лошо качество е намалял леко от 2013 г. насам, продължават да са налице проблеми, особено при оценката на източниците на замърсяване и въвеждането на мерки за интегрирано управление на водите.

В България 60% от плажовете са с отлично качество на водата, а почти 39% - със задоволително, сочат още данните.

Оценката обхваща 22 276 води за къпане в Европа, които са докладвани за сезон 2020. От тях почти 22 хил. се намират в държавите от ЕС, като 96 са в България.

От 70-те години на миналия век ЕС има правила за опазване на общественото здраве и почистване на водите за къпане. Ревизираната директива за водите за къпане от 2006 г. актуализира и опрости тези правила.

От държавите членки на блока се иска да наблюдават и оценяват водата за къпане за поне два вида бактерии. Освен това те трябва да информират обществеността за качеството на водите за къпане и управлението на плажовете, като правят профили на водите за къпане. Тези профили съдържат например информация за вида замърсяване и източници, които влияят върху качеството на водата за къпане и представляват риск за здравето на хората, например изпуснати отпадъчни води.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още