IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплахата на Берлускони може да заличи реформите в Италия

Ако осъденият бивш премиер оттегли подкрепата си за правителството на Монти, пазарите може да преосмислят рисковата премия по италианския дълг

15:48 | 29.10.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Призракът на бившия премиер Силвио Берлускони продължава да витае в италианската политика. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Призракът на бившия премиер Силвио Берлускони продължава да витае в италианската политика. Снимка: Ройтерс

След като бившият италиански премиер Силвио Берлускони заплаши да оттегли ключовата си подкрепа за служебното правителство на премиера-технократ Марио Монти – стъпка, която може да доведе до предсрочни избори – икономистите си задават въпроса, дали това може да дестабилизира икономическите реформи в страната, пише CNBC.

Влиятелният милиардер и политик Берлускони наистина може да дестабилизира италианската политика. Бившият премиер отправи заплахата си в събота, след като беше осъден на една година затвор заради данъчна измама в размер на милиони евро. Седемдесет и шест годишният Берлускони е малко вероятно да излежи присъдата поради напредналата си възраст. Неговите адвокати заявиха, че решението на съда ще бъде обжалвано.

Също в събота хиляди протестираха по улиците на Рим срещу провежданите от правителството на Монти структурни реформи. Междувременно активност от под 50% на регионалните избори в Сицилия илюстрира липсата на обществена подкрепа за правителството и неговите политики.

„Важно е да префокусираме вниманието си върху политическата динамика – нещо, което остана на заден план през последната година“, казва Жак Кало, главен икономист на Nomura. „Това е много трудна ситуация – италианската икономика отслабва много бързо, а безработицата се повишава сравнително бързо“, коментира той.

„Инвеститорите се върнаха в Италия с надеждата, че правителството на Монти ще донесе политическа стабилност... имаше и надежди, че той може да се задържи на власт. Монти обаче получава подкрепа само от някои партии и те не са представителни за целия политически спектър в страната“, посочва Кало. „Основният въпрос е дали сегашното правителство ще се задържи на власт.“

„Ако Рим планира 3-4 годишни структурни реформи, а в същото време се появи политическа нестабилност, предсрочни избори и пазари, които отново се обръщат срещу страната, със загубата на доверие всичките тези години на реформи ще бъдат заличени“, допълва той.

Като знак за реалната опасност от подобен сценарий, след събитията през празничните дни, доходността по 10-годишните италиански ДЦК се повиши с 5 базисни пункта до 4,89%. Тази седмица финансовото министерство в Рим планира да продаде 6-месечни облигации за 8 млрд. евро.

След като Монти пое управлението на страната, доходността по италианските облигации се понижи с над 200 базисни пункта от рекордните 7% преди 11 месеца.

Кало коментира, че пазарната несигурност се подсилва и от липсата на алтернатива на правителството на Монти. „Алтернатива не съществува. Ако през следващите 6 месеца политическата динамика в Италия се окаже неблагоприятна за реформите, това определено ще накара пазарите да просмислят рисковата премия по италианските ДЦК“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още