Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Защо Испания остава една от страните с най-висока безработица в света?

90% от създадените работни места през последните години са временни, а една четвърт от тях са за срок под една седмица

Защо Испания остава една от страните с най-висока безработица в света?

Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Омагьосаният кръг, в който се намира пазарът на труда в Испания, се превърна в една от най-хроничните икономически дилеми в Европа. Проблемът не беше разрешен от бума на икономиката й след кризата, пише Bloomberg.

За Ракел Гарсия това означава, че силният туристически сезон в испанската провинция Кадис е единственият й шанс всяка година да намери работа на пълен работен ден. „Когато дойде лятото, настъпва бум“, казва 34-годишната жена.

След това обаче пазарът рухва и хиляди хора чакат сезонът отново да настъпи. В края на август Гарсия загубила работата си на пълен работен ден като сервитьорка, която имала от четири месеца, така че двамата със сина й трябва да живеят от помощите при безработица, които тя получава всеки месец. Безработицата в южната провинция е 25% и е сред най-високите в развития свят.

Ситуацията остава критична въпреки годините на силен икономически растеж в Испания и няколко последователни понижения на лихвените проценти, които подкрепят по-широката европейска икономика. Мярката доведе до стабилен спад на цялостната безработица в еврозоната, която достигна най-ниското си ниво от 2008 г. насам.

Положението в Испания до голяма степен се дължи на дълбоко вкоренените вътрешни проблеми. Страната има най-високия процент на несигурни временни трудови договори в ЕС, най-високия процент на отпаднали деца от училище и един от най-високите проценти на нискоквалифицирани служители. Тя има и един от най-ниските проценти на мобилност, което означава, че испанците често остават в градове с малко възможности за работа.

Има признаци, че тези структурни проблеми се задълбочават. Ръстът на работните места започва да стагнира, а икономисти твърдят, че процентът на безработицата вероятно няма да намалее много под 12% през идните години.

„Трудовият пазар е дисфункционален. Трябва да върнем структурната безработица на разумни равнища“, казва Марсел Хансен, преподавател в Автономния университет в Мадрид.

Още по темата
Няколко последователни правителства не успяват да преодолеят свръхзависимостта от временни договори. Единственият голям опит през последно време за подобряване на трудовото законодателство беше предприет през 2012 г.

Новото ляво правителство в Испания отново насочи вниманието към проблема с планове за отмяна на някои от промените. Икономисти предупреждават, че ще бъде по-добре да се подобрят вместо да се неутрализират предходните реформи, което може да е вредно в момент на забавяне на икономическия растеж.

Испанската система дава възможност за лесно и евтино съкращаване на служител на временен договор. Около 90% от създадените работни места през последните години са временни, като една четвърт от тях са за срок под една седмица.
Пазарът не насърчава компаниите да инвестират в обучения, което прави по-трудно придобиването на умения, от които служителите се нуждаят, за да избягат от капана на спорадичната безработица.

Някои никога не успяват.

През целия си зрял живот 49-годишната Росарио Родригес работи на краткосрочни договори, за последен път като помощник в кухня и перално помещение в старчески дом. Тя обаче все още не обмисля да напусне родния си град Кадис.

„Когато мисля за бъдещето, то е много мрачно“, казва тя, излизайки от бюро по труда в центъра на Кадис. „В градове, където има повече възможности, наемът е много по-висок“, допълва тя.

В Кадис проблемите датират отпреди кризата през 2008 г. Някога силната корабостроителна индустрия в провинцията закрива работни места от десетилетия, а производството на прочутото шери в Кадис става все по-механизирано и изисква по-малко ръчен труд.

Някои ръководители на компании в града и на други места в Испания казват, че безработицата е по-ниска, отколкото сочат данните, защото хората работят в сенчестата икономика.

Това може да е възможност за бягство за някои, но икономисти твърдят, че тя не е широкоразпространена. Тези хора пак може да намират трудно работа и да не печелят много.

За мнозина проблемът е, че са обременени с ипотечни кредити, които затрудняват напускането им. Жилищната собственост в Испания е най-високата сред големите страни в ЕС, а наемният пазар изпитва недостиг на апартаменти. В същото време дългият, сложен и скъп бюрократичен процес не позволява на безработните да мислят за установяване в нов град.

„Няма голям наемен пазар, който да улеснява подобно местене, а това е важен фактор за мобилността“, коментира Мигел Кардосо, икономист в испанската банка BBVA.

Освен това за някои областни администрации може да е трудно да пренесат придобивки от една област в друга и това също затруднява преместването.

Дори за хората, които решат да поемат финансовия риск, може да е трудно да изберат най-добрите налични възможности. Испания има управляван от правителството сайт за безработни, но икономисти твърдят, че той не се ъпдейтва често и не включва много от наличните позиции.

Държавните бюра по труда не са толкова широко използвани в сравнение с други страни членки на ЕС. Някои представителства като тези в индустриализираната Страна на баските, постигат успех в обучението на безработни служители за търсени професии.

Но офисите в по-слабо индустриализирания юг, където безработицата е най-голяма, изпитват затруднения.
Гарсия, която е била уволнена през август миналата година, неотдавна е намерила работа в ресторант веднъж седмично, но заплатата едва й стига, за да плати сметките си.

„Кадис е богат, защото има океан и планини, а храната е изключително вкусна. Но в същото време е толкова беден“, казва тя.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Интересно е да разберем причините, защото сегашните им проблеми може след време да ги имаме и ние. Испания беше ударена лошо от кризата, но вече се възстановява, защо заетостта остава ниска? Едва ли структурната безработица е единствената причина.

Още от Европа
Кадър на деня за 9-и април