Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Застрахована ли е била Нотр Дам?

Реконструкцията на почти 900-годишния паметник може да струва няколко милиарда евро

Застрахована ли е била Нотр Дам?

Снимка: Ройтерс

След опустошителния пожар в понеделник в катедралата Нотр Дам възниква големият въпрос за застраховката на сградата. Историците вече изчислиха, че реконструкцията на почти 900-годишния паметник може да струва няколко милиарда евро. Но Нотр Дам няма реална застраховка. Катедралата принадлежи на Франция. Такъв е случаят с всички религиозни институции, които са построени преди 1905 г. - преди разделянето на църквата от държавата.

Според правителствен източник, цитиран от всекидневника Le Parisien, катедралата не е застрахована. Държавата е задължена да прави това само за сгради, но не и за исторически паметници. Също така произведенията на изкуството са застраховани чрез държавата, доколкото те принадлежат на нея, а не на фондации или на самата църква.

Що се отнася до възможната застраховка на църквата, засега няма подробности. Повечето от тези творби не са застраховани, казват експерти, защото тяхната стойност не може да бъде оценена. Във всеки случай никаква застраховка не би била достатъчна, за да се платят щетите. Айфеловата кула е застрахована срещу пожар, но само в размер на 200 милиона евро. За незастраховането си има една причина: премиите всяка година са по-високи от действителните разходи за обезщетението. 

Още по темата

И това ще значи, че Франция ще трябва да плати разходите. Президентът Еманюел Макрон обеща, че Нотр Дам ще бъде възстановена в рамките на пет години. Ремонтите се финансират предимно с държавни разходи. Но държавата вероятно няма да трябва да бръкне дълбоко в джоба си в този случай, тъй като големите компании във Франция, включително семейство Пино (Kering), Бернар Арно (LVMH) и няколко други, вече са обещали над 800 милиона евро. А семейство Пино дори заяви, че няма да иска да получи данъчни отчисления от държавата за това дарение.

За сметка на това към касата може да бъдат приканени застрахователни компании. Ако се окаже, че дадена фирма има вина за пожара, то носи отговорност. Изпълнителите, които работят в църквата, имат собствени застраховки, които покриват дейността им. Въпреки това, със сигурност не в размера, който се цитира. Повечето от тези застраховки са сключени само с покрития за около 10 млн. евро.

Анкета

Бихте ли дарили пари за възстановяването на Нотр Дам?

Коментирай

Ако щетата надвишава застрахованата сума, изпълнителят може да носи отговорност. Но за да не фалира самата компания, в такива случаи държавата обичайно плаща останалата част от сумата.

За 2019 г. Франция е заделила общо 345 млн. евро за щети в бюджета на Министерството на културата. Тъй като щетите в този случай надвишават сумата, ще трябва да се изчисли сума за щетите за няколко години напред. Ето защо Макрон разчита и на държавен фонд, в който всеки да може да дари средства.

Компанията Axa е застраховател на две строителни компании, Europe Echafaudage и Le Bras Frères. Axa Art също така застрахова и някои религиозни творби. Тя също така вече обяви плановете си да дари 10 милиона евро за възстановяване на Нотр Дам. Въпреки това говорител на Axa не пожела да даде оценка за това какви други разходи могат да бъдат приписани на застрахователя.

В такива случаи често има спорове за размера на сумата – в продължение на години. Общо, според прокурорите, пет компании са участвали в обновяването на катедралата.

Въпреки това, според последната информация, само две компании - Europe Echafaudage (скелетата) и Socra (обновяване на произведенията на изкуствата) са започнали ремонтните дейности, като Europe Echafaudage е клон на Le Bras Frères (отговарящ за покрива и покривния ремонт на Нотр Дам) от Източна Франция. Това е семеен бизнес с оборот от 25 млн. евро през 2017 г. и 200 служители, специализиран в ремонта и поддръжката на исторически сгради.

Продължението на анализа четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.  

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

2
 
4
 
6
abdul до: TomaNeverni
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ако запалят още 1-2 свърталища на педофили ще го фалират най-накрая тоя съюз.
2
 
6
 
5
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Tрупа не е изстинал още(буквално) а те вече си направиха сметката как да цоцат 10-20 години милиарди
1
 
8
 
4
преди 1 месец
Няма профилна снимка
ако Макрон отмени законопроекта Мобилност, тогава и ние да се включим, иначе-йок.
2
 
16
 
3
majnata до: nkavrakov1982
преди 1 месец
ъхъ ... въпросът е на живот и смърт за България ...
8
 
13
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Няколко милиарда? Малко е!
Да няма грешка? Ремонта ще струва поне 3-4 трилиона!

Още от Европа
По-евтините билети свиват печалбата на Ryanair