Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Завръщането на Гърция на дълговите пазари предизвиква нови вълнения

Страната успешно проведе две продажби на държавни облигации от юли 2017 г. насам

Завръщането на Гърция на дълговите пазари предизвиква нови вълнения

Снимка: Архив Ройтерс

Над пазара на облигации царят нови вълнения: Гърция се завърна.

Докато страната все повече се доближава до края на спасителните си програми, доходността по държавните облигации спадна драстично от пика ѝ през 2012 г., сигнализирайки, че инвеститорите се готвят за перспективата за завръщането им на дълговите пазари. А емитентите – държавни и други – със сигурност не губят време, за да постигнат това, коментира Bloomberg.

Финансовият министър Евклид Цакалотос е на маркетинг обиколка по световните финансови пазари на фона на спекулациите, че Гърция ще продава нови облигации тази година. Hellenic Telecommunications Organization – най-големият корпоративен кредитополучател в страната, привлече над 1,5 млрд. евро поръчки от инвеститорите за продажбата на четиригодишни облигации за 350 млн. евро.

Нещата изглеждат много по-добре за страната, след като бе една от най-лошо ударените от европейската дългова криза и трябваше да разчита на чуждестранна помощ в размер на 300 млрд. евро от 2010 г. насам. Гърция сега управлява бюджетен излишък, а кредитният ѝ рейтинг бе повишен до В+ от S&P Global Ratings миналия месец. Макар че тази оценка е под инвестиционнен рейтинг, увеличаването ѝ заедно с доходността, която все още е една от най-високите в еврозоната, би трябвало да предизвика търсене на нови дългови предлагания.

„Определено ще има търсене, няма съмнение в това“, коментира Скот Тийл, паричен мениджър в Лондон в BlackRock, в телефонно интервю. „Доларовите инвестиции са много скъпи и няма нищо в Европа, което да може да предложи подобна доходност“.

Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа на Гърция достигна 3,88 процента в сряда спрямо 7,88 процента преди две години и около 40% през 2012 г. Тя все пак е доста над облигациите с подобен матуритет с доходност от 2,69% в Италия, 1,30% в Испания и 0,37% в Германия.

Hellenic Telecommunications, чийто най-голям акционер в Deutsche Telekom с дял от 45%, намали доходността по дълговата си продажба до диапазона от 2,5 до 2,625 процента от първоначалната цел от около 2,75 процента, сигнализирайки силно търсене. CreditSights и Kepler Cheuvreux казват, че рейтингът на компанията може да бъде вдигнат до ВВ+ от ВВ.

Макар че Гърция няма финансови нужди до 2022 г., министър-председателят Алексис Ципрас може да поиска да се възползва от спада в разходите за заеми и подобрените настроения сред инвеститорите, продавайки ценни книжа. Страната успешно проведе две продажби на държавни облигации от юли 2017 г. насам.

Greylock Capital Management, която инвестира в подценени, обезценени и високодоходни активи и управлява активи за 1 млрд. долара, би искала да види Гърция да продава ДЦК с матуритет 20 до 30 години, посочва Диего Феро, главен инвестиционен директор във фонда. В същото време паричният мениджър в Algebris Investments Алберто Гайо все още смята държавните облигации с матуритет под 10 години за „подценени“.

Въпреки това текущата липса на търговия с гръцки облигации може да предизвика известни опасения сред инвеститорите, особено след последните сътресения на италианския дългов пазар. Данни на Гръцката централна банка сочат, че оборотът на електронния вторичен пазар е достигнал 331 млн. евро миналия месец спрямо 434 млн. евро през май. За сравнение, пикът бе през септември 2004 г. и възлизаше на 136 млрд. евро.

Макар че продажбата на нов дълг ще открие възможност за навлизане на пазара, излизането може да се окаже по-голямо предизвикателство, допълва Тийл.

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Мей: Напускане на ЕС след 30 юни е невъзможно