IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

187 млн. лева са договорени от общините за социални дейности през годината

През 2017 г. ще бъдат осигурени 18 млн. лв. за общините по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси

12:18 | 29.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

42% от всички договори по оперативни програми в общините през 2016 г. са за социални дейности. Стойността на  сключените договори е 187 млн. лв. Плащанията към общините са 49 млн. лв., което представлява 26% от стойността на договорите, съобщиха от Националното сдружение на общините в България (НСОРБ).

Общините са предоставили през 2016 година почасови услуги на над 16 хиляди лица по процедурата „Независим живот” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР). Дейностите по сключените договори са насочени към предоставяне на социални услуги в домашна среда за хора с увреждания и възрастни лица.

От следващата година общините ще имат възможност да наемат безработни младежи до 29 години за стажуване или обучение при тях за срок до 6 месеца. Средствата за тази подкрепа са 10 млн. лв. Тази подкрепа е много важна за граничните и селските общини, защото в малките населени места общините са единствените работодатели.

НСОРБ очаква през втората половина на 2017 г. бъдат осигурени 18 млн. лв. за общините по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ за изграждане на 4 социални услуги - Центрове за временно настаняване, Кризисни центрове, Приюти и Центрове за работа с деца на улицата.

За социално-икономическа интеграция на уязвими групи са осигурени 80 млн. лв. Те ще бъдат насочени към дейности за повишаване качеството на живот, социалното включване и намаляване на бедността, както и до трайната интеграция на най-маргинализираните общности.

Общините ще могат да кандидатстват и за мерки за насърчаване на междурегионалното и транснационалното сътрудничество с партньори от различни държави-членки на ЕС.


 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още