IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е приключила само 6 дела по подадени 37 сигнала от ОЛАФ

В годишния доклад на европейската институция е даден негативен пример от българската практика по усвояване на средства по програма „Регионално развитие“

17:29 | 03.07.12 г.
България е приключила само 6 дела по подадени 37 сигнала от ОЛАФ

От 2006 до 2011 г. в България има само шест осъдителни присъди по сигнали за нередности, свързани с усвояването на средствата от европейските фондове. Това е посочено в отчетния си доклад на Европейската служба за борба с измамите със средства от европейските фондове (ОЛАФ) за 2011 г., представен днес в Брюксел.

От общо 37-те случаи, подадени от европейските разследващи на българските съдебни власти, все още няма решения по 23 от тях, се посочва в доклада..

Експертите дават за пример и конкретен случай с проект в България, изпълняван по оперативна програма „Регионално развитие“, като сигналът към ОЛАФ е подаден от генерална дирекция "Регионално развитие" на Европейската комисия със съмнение за възможни нередности в конкурсна процедура, предаде БТА.

Проектът е включвал финансиране от 34 млн. евро от бюджета на ЕС плюс заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в размер на 25 млн. евро .

Съмнението за нередности е породено от факта, че фирмата, спечелила конкурса за изпълнение на проекта, е представила невярна информация за опита и компетентността си в специфичния сектор. Със започването на работата по проекта на изпълнителя дори авансово са били платени 7 млн. евро от ЕС.

След проверката от ОЛАФ обаче е установено, че подадените от спечелилия участник в процедурата информация е невярна и подвеждаща, в резултат на което е препоръчано да се спрат парите по този проект.

От службата уточняват, че информацията е предадена на българското правосъдие и по случая е предприето разследване.

Директорът на службата Джовани Кеслер уточни в отговор на въпрос, че случаят е свързан със съоръжение в ТЕЦ "Марица-Изток", както и че проверката на европейските следователи е открила престъпление, затова материалите са предадени на българската прокуратура с мнение за образуването на наказателно дело.

Той добави, че е въпрос на преговори с ЕК каква част от 7-те милиона евро, вече изплатени по проекта, трябва да бъдат възстановени в бюджета на ЕС.

В края на юни министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев заяви пред български журналисти в Брюксел, че нашата страна оспорва спирането на финансирането и не е съгласна с приетото решение.

Министърът коментира, че "в случая България е без вина виновна", тъй като комисията, определила победителя в конкурса, е работила по документи, подадени от кандидатите и не е била в състояние да установи тяхната изрядност, тъй като не е разузнавателна служба или следствие, за да прецени истинността на внесените данни.

Тогава Дончев уточни, че всяка стъпка от процедурата е била одобрявана от ЕБВР. Изводите на ОЛАФ не се отнасят до български държавни институции, а кандидати и участници в процедурата, допълни той. Непризнаването на направените разходи и прекратяването на финансирането е неправилно, това е нашата позиция и ще се борим докрай, заяви Дончев.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още