IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Румъния ще кандидатстват със съвместен проект по програма "Дунав"

Двете страни могат да получат до 300 хил. евро европейско финансиране

16:06 | 12.09.16 г.
<p>
	Дунав мост 2. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Дунав мост 2. Снимка: Ройтерс

България и Румъния започват подготовката на съвместен проект, с който ще кандидатстват по програмата за транснационално сътрудничество „Дунав“ 2014-2020. Това са обсъдили министърът на туризма Николина Ангелкова и румънският регионален министър Василе Дънку, които разговаряха днес в Букурещ, информира пресцентърът на Министерството на туризма.

Двете страни могат да получат европейско финансиране в размер до 300 хил. евро като съкоординатори по приоритетна област 3 на Дунавската стратегия, която обхваща секторите туризъм и култура.

Планира се от финансирането да се възползва и съвместният българо-румънски Технически секретариат по приоритетна област 3 на Дунавската стратегия, който е разположен в Русе и координира сътрудничеството в сектор туризъм на всички страни по Дунавската стратегия. 

Целта е до средата на октомври проектът да бъде подготвен и подаден, като ще обхваща период от 3 години (от 2017 г. до края на 2019 г.).

***

Програмата за транснационално сътрудничество „Дунав“ 2014-2020 включва държавитe-членки на ЕС: Австрия, България, Чехия, Германия (провинциите Бавария и Баден-Вюртемберг), Хърватия, Унгария, Румъния, Словения и Словакия и държавите кандидат-членки: Босна и Херцеговина, Сърбия, Молдова, Черна гора и четири области от територията на Украйна: Закарпатска, Ивано-Франковска, Одеска и Черновицка.

Програмата се финансира със 202 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие, 19,8 млн. евро от Инструмента за предприсъединителна помощ и от Европейския фонд за добросъседство (ЕИД).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още