IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Хюбнер: В следващия бюджет ЕК предвижда повече пари за България

Слабата местна администрация е причината България да се бави с усвояването на европарите, твърди председателят на комисията по регионално развитие в ЕП

10:54 | 31.03.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Д. Хюбнер: В следващия бюджет ЕК предвижда повече пари за България

В следващия бюджет Европейската комисия е предвидила повече пари за България като една от най-бедните страни в Евросъюза, съобщи пред БНР председателят на комисията по регионално развитие в Европарламента Данута Хюбнер, която започва двудневно посещение в България. Тя ще обсъжда с българските власти управлението на парите от ЕС.

Данута Хюбнер заяви в Брюксел, че слабата местна администрация е основната причина България да продължава да се бави с усвояването на европарите.

“От голяма важност за България остава качеството на местната администрация. Тя трябва да подготвя важните, големите проекти за отделните региони. Трябва да идентифицирате регионалните потребности и да ги превърнете в качествени проекти, за които Европа да плати”, посочи тя.

По думите на Хюбнер, системата за достъп до еврофондовете в България е твърде затворена и се стига до излишна предпазливост.

България, в сравнение с повечето страни от ЕС, има по-малко проблеми с фискалната стабилност и просто не може да си позволи да не бележи ръст на икономиката. Особено като се има предвид, че дефицитът и дългът ви са много ниски, а безработицата е около средната за Евросъюза. Проблемът обаче е, че хората са все така бедни. В резултат те имат по-малко спестявания, от там пък произтича слабостта на банковия сектор, който не може да финансира икономически растеж и еврофондовете остават единствен източник, който е жизнено важно за вас да използвате максимално и без отлагане, посочи Хюбнер.

Целта е да се насърчи България да използва опита на по-старите страни членки в усвояването на еврофондовете. От особено значение е подготовката на проекти, особено на местно ниво. Председателят на комисията по регионално развитие в Европейския парламент смята, че в България все още липсват достатъчно подготвени специалисти, които да изготвят проектите. По думите й, засега една от основните причини за забавеното изпълнение на българските проекти е мудната процедура по утвърждаването на документите в София, преди те да бъдат изпратени към Брюксел.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Raboti
преди 13 години
Със жребий да изпращат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Vladimer
преди 13 години
..В тази шуробадженашка клоака е много трудно да се пратят правилните хора , то ще има спорове кой да вземе тези хубави постове , ще има ритане хапане...Българския казан в Ада се нарича Е С ..толкова сме близо до парите и просперитета, но сами се натискаме надолу..Справка последното оплюване на АМ Тракия..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
dim11
преди 13 години
системата за достъп до еврофондовете в България е твърде затворена и се стига до излишна предпазливост.Ами така е . да не би да се усвоят от фирма извън обръча. Трябва да сме предпазливи. Иначе току виж някой друг направил малко оборот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Raboti
преди 13 години
Да бяха взели партиите да изпратят хора на обучение в Европа и държавата да беше ги изпратила или да беше поканила обучители, та да се изхарчат смислено пари.А то какво става, все отчитат липса на административен капацитет, все говорят за отговорно отношение и поведение, за политическа воля - да се погнуси човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още