Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Денков: България може да загуби милиони, ако новата власт не спазва нашия график

Предотвратихме спирането на Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", твърди служебният министър на образованието

Денков: България може да загуби милиони, ако новата власт не спазва нашия график

Николай Денков: Снимка Bloomberg TV Bulgaria

България може да загуби десетки милиони, ако новият кабинет не спазва графика по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", който изготвихме с моя екип. Това заяви служебният министър на образованието Николай Денков по време на петъчния парламентарен контрол.

От трибуната на Народното събрание той отговори на питане на трима депутати от БСП (Стоян Мирчев, Светла Бъчварова – Пиралкова и Анелия Клисарова), които настояваха да получат информация какво се случва с изпълнението на програмата (общият ресурс, който ще бъде отпуснат по нея е 1,37 млрд. лв.) и дали проблемите, свързани с нейното забавяне и блокиране на средства, са отстранени.

„Министерството на образованието ще спести над 900 хил. лв. от оценката на научните проекти по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Тя ще се направи от индивидуални оценители и ще струва два пъти по-малко, отколкото ако беше извършена чрез фирма-посредник“, каза служебният министър на образованието. 

Още по темата

Той е категоричен, че програмата няма да бъде спряна и изоставането вече е наваксано. Забавяне в оценката на проектните предложения няма и няма да има, обеща той, но призова следващите, които ще работят в Министерството на образованието, да не се отклоняват от курса, както е станало по време на мандата на Миглена Кунева.

„Очертахме няколко нива на проблеми при тази програма. Първият беше свързан с управлението и изпълнението на проектите в МОН и промяната на някои от изискванията към проектните предложения. Имаше и трудности, свързани с неизпълнените предварителни условия, за които отговаря нашето министерство. Освен това с над 6 месеца беше забавянето на дейностите по първа приоритетна ос "Наука".

Центровете за върхови постижения и центровете за компетентност трябваше да бъдат обявени през февруари 2016 г. Подготовката на конкурсите също се забави с 5 месеца. "Имаше много забавени плащания и лошо сформирани екипи“, каза още Николай Денков.

Той уточни, че вече над 405 учени от цял свят са подали документи за независими оценители, а до 18 май ще бъде извършено тяхното класиране. До края на май одобрените оценители ще подпишат своите договори, в края на септември трябва да приключи и процедурата с изследователските организации, каза още служебният министър. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
Община Пловдив строи компостираща инсталация за 9 млн. лева