Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Е. Захариева: Имаме подготвени цели и екипи за европредседателството

Предстоят основните преговори за Брекзит, каза външният министър

Е. Захариева: Имаме подготвени цели и екипи за европредседателството

Снимка: БТА

Подготвени са целите, приоритетите и екипите за българското председателство на ЕС, заяви пред Нова телевизия външният министър Екатерина Захариева.

По време на нашето председателство ще се развиват основните преговори за Брекзит и може би ще бъде основният дебат за бъдещето на ЕС, каза Захариева. 

Още по темата

Тя се надява в същото време да бъде постигнат съществен напредък по новата политика за бежанската вълна, тъй като темата има връзка със сигурността на ЕС и на България.

Външният министър коментира, че от нас зависи дали ще бъдем в ядрото или в периферията (на ЕС – бел. р.). Тя посочи като приоритет членството в еврозоната и заяви, че управляващите полагат усилия за за присъединяване към ERM 2.

Министърът призова в тази връзка да бъде намерено национално обединение, а усилия да бъдат положени от всички партии, правителството и съдебната власт.

По повод скандалите около НДК, където ще бъдат основните срещи, свързани с председателството, тя каза, че, ако е имало злоупотреби от която и да е страна, нека да бъдат разследвани. Това по думите й ще затвори тази тема.

„Европредседателството не е сгради“, каза Захариева. Тя посочи, че ангажиментът на страната е свързан преди всичко с уменията на България да постига баланс, консенсус и солидарност между европейските държави.

Екатерина Захариева потвърди, че предстои подписването на договора за добросъседство с Македония и правителството на съседите засега „дава сигнали, че ще подпише договора така, както сме се разбрали“.

„В крайна сметка за България е важно да има стабилен, предвидим и проспериращ съсед, който не води антибългарска кампания. Ние сме готови, ние сме добронамерени, но, ако те не са готови, всичко е в техните ръце. Тоест, те да се сърдят на себе си дали ще продължават да бъдат изолирани от съседите си“, каза тя.

По повод задържаните българските граждани около мача на „Левски“ и „Хайдук“ (Сплит) в хърватския град Задар тя каза, че външно министерство вече се е намесило и е оказало съдействие на задържаните.

„Имаме уверението, че разследването ще се извърши във възможно най-кратки срокове. Следим случая с внимание“, каза тя.
 

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Коментари (0)


Още от Европроекти
Ямбол търси нов изпълнител за довършването на пречиствателната станция в града