IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще отнема правото на глас на членове, нарушаващи върховенството на закона

Съюзът се основава на върховенството на закона, заяви Жозе Мануел Барозу

17:54 | 11.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕС ще отнема правото на глас на членове, нарушаващи върховенството на закона

Европейската комисия прие нова рамка, която да защити върховенството на закона в държавите, членуващи в ЕС. Мерките предвиждат при системни нарушения да бъде активиран чл. 7 от Договора от Лисабон, който предвижда суспендиране на правото на глас на държавата, става ясно от публикуваното на страницата на ЕК предложение.

Това е най-сериозното наказание, което е предвидено в Договора за ЕС. Преди да бъде наложено, новата процедура предвижда да бъде изготвена оценка, на базата на която ЕК да прецени дали са налице ясни признаци за системна заплаха за върховенството на закона.

След това ще бъде изпратено предупреждение към страната, а тя от своя страна ще има възможността да отговори и да се защити от поставените обвинения.

На втория етап, ако въпросът не е вече решен, ЕК ще изготви и препоръка относно върховенството на закона. В нея ще има определен срок за отстраняване на пропуски или решаването на посочените проблеми. Ако все още няма незадоволителни действия, ЕК ще може да използва механизмите си за наказание.

Новата рамка наподобява наказателните процедури, които Комисията налага на държавите членки, при неизпълнение на своите задължения по европейското законодателство. При тях на третия етап държавите биват изпращани в Съда на ЕС за налагането на санкции.

Рамката може да бъде активирана в ситуации, при които съществува системен срив, засягащ целостта, стабилността и доброто функциониране на институциите и механизмите, установени на национално равнище, за да се осигури върховенството на закона. Процедурата не е създадена, за да се занимава с отделни ситуации или изолирани случаи на нарушаване на основните права или на съдебни грешки, уточняват още от ЕК.

„Върховенството на закона е един от основните стълбове на Европейския съюз. Съюзът ни се основава на него. В качеството ѝ на пазителка на Договорите Европейската комисия играе ключова роля за спазването на върховенството на закона“, коментира от своя страна председателят на ЕК Жозе Мануел Борозу при представянето на новата рамка.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още