Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Фермери искат силна и добре финансирана земеделска политика след 2020 г.

Браншът настоява за запазването на бюджета на ОСП и изравняване на различията

Фермери искат силна и добре финансирана земеделска политика след 2020 г.

Снимка: БТА

Земеделски производители настояват правителството да защити силна и добре финансирана обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. Над 30 организации от всички сектори в селското стопанство представиха  вчера пред министър Румен Порожанов позицията на земеделската общност у нас за бъдещата ОСП, съобщи Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ). 

Още по темата

Позицията е резултат от съвместни проучвания, анализи и дискусии, проведени между май и септември в рамките на „Национален земеделски форум – ОСП след 2020“, организиран от АЗПБ.

Обединената позиция на бранша акцентира върху запазването на бюджета и трите сегашни компонента на ОСП – директни плащания (Първи стълб), подкрепа за развитие на селските райони (Втори стълб) и обща организация на селскостопанските пазари.

Позицията включва още изравняване на различията в развитието на селскостопанския сектор и регионите, 30% таван на разликата в подпомагането по национални схеми в страните членки, равнопоставеност на единния пазар и по-семпла система за контрол на мерките по I и II стълб. Нужни са и опростяване на въведеното от 2015 г. екологизиране, плавни реформи след 2020, по-голяма гъвкавост за държавите членки, запазване и разширяване на инструменти като „Училищен плод“, „Училищно мляко“ и националните програми за сектор пчеларство и лозаро-винарство, както и конкретни предложения за опростяване. 

В позицията се подкрепя идеята, че развитието на селските райони следва да бъде обхванато от всички средства на европейските фондове, а не само от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

„Усилията, които положихме през последните няколко месеца, дадоха своя резултат. За първи път целият бранш се обедини около една обща позиция за ОСП след 2020 г.“, коментира Венцислав Върбанов, председател на УС на АЗПБ.

„Предстои тепърва много работа след излизане на първите официални предложения на ЕК“, заяви изпълнителният директор на Асоциацията Таня Дъбнишка. 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Европроекти
Търговският регистър ще бъде свързан с регистрите на държавите в ЕС