IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът на фондовете ще управлява финансовите инструменти по ПРСР

ДФЗ ще продължи да отговаря за заемите за семена и торове

10:58 | 15.11.15 г.
Фондът на фондовете ще управлява финансовите инструменти по ПРСР

Фондът на фондовете, който ще администрира финансовите инструменти по оперативните програми за периода 2014 – 2020 г., най-вероятно ще отговаря и за гарантирането на кредити и по новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР). Това коментира пред журналисти зам.-министърът на земеделието Васил Грудев, който участва в петък във форум на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).

„Целият финансов инженеринг, който се финансира от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, ще бъде опериран от Фонда на фондовете“, обясни Грудев.

По досегашната селска програма тази дейност изпълнява Националният гаранционен фонд, който е част от Българската банка за развитие (ББР). Фондът издава гаранции, които допълват обезпеченията, изисквани от търговските банки.

НГФ подпомага отпускането на кредити за фермери с одобрени проекти като поема 80% от риска. Проектите са по мерките 121 – за модернизиране на стопанствата, 122 – за икономическата стойност на горите и 123 – за преработватели.

Междувременно неведнъж беше повдиган въпросът дали ще бъде оползотворен ресурсът, който позволява да се гарантират кредити за близо 1,4 млрд. лв.

Гаранционната схема по ПРСР беше удължена до края на ноември, става ясно от съобщение на сайта на НГФ. Целта на удължаването бе да бъдат подкрепени проектите по извънредния прием по мярка 121. Според информацията до края на септемри НГФ е гарантирал кредити за над 700 млн. лв., като от тях 220 млн. са по ПРСР.

В бъдеще обаче се планира тази дейност да бъде прехвърлена към Фонда на фондовете. „Надяваме се с подобрена практика, която са е по-близо до проблемите на земеделските производители“, каза Грудев. Той допълни, че
идеята е Фондът на фондовете да работи с всички търговски банки, „за да имаме възможно най-голяма  гъвкавост и да сме по-близо до пазара“.

Васил Грудев уточни, че кредитите за семена и торове са вид държавна помощ и занапред за тях ще продължи да отговаря Държавен фонд „Земеделие“.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още