Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

ГЕРБ: Планът за възстановяване на ЕС не предвижда ликвидна подкрепа за бизнеса

Средствата ще бъдат разходвани по приоритетните области, определяни от ЕК, казват бившите управляващи

ГЕРБ: Планът за възстановяване на ЕС не предвижда ликвидна подкрепа за бизнеса

Снимка: Bloomberg LP

По Плана за възстановяване на Европейския съюз не се предвижда ликвидна подкрепа за пострадалите от кризата бизнеси, а справяне със "структурни предизвикателства", които са определени от Европейската комисия (ЕК). По отношение на България са включени и предизвикателствата пред икономиката, отбелязани от Брюксел през последните две години. Това обясниха експерти на ГЕРБ по време на среща с премиера в оставка Бойко Борисов, излъчена в личния му профил във Facebook.

Средствата се отпускат за реформаторски усилия за подобряване на бизнес средата и декарбонизацията, коментираха по време на срещата.

Още по темата

Вицепремиерът в оставка Томислав Дончев посочи, че първият акцент в българския План за възстановяване са зелените политики (40% от средствата), а на второ място - образованието и иновациите. Той допълни, че всички приоритети са съобразени с европейските политики и има тесни рамки, в които могат да бъдат отпуснати средствата. По думите му планът е съобразен и с оперативните програми.

Дончев коментира, че в плана "няма само асфалт" или "стиропор", отчитайки, че не са заложени инвестиции в пътна инфраструктура. По отношение на санирането само 16% от средствата по схемата са насочени в тази посока и тази политика лесно може да бъде извадена, ако местната власт се откаже от идеята. Бойко Борисов призова днес (26 април) от Националното сдружение на общините да дадат становище по темата.

Най-евтината енергия е спестената енергия, коментира от своя страна зам.-министърът на енергетиката в оставка Жечо Станков и обясни, че санирането ще намали средствата за публични сгради, освен за домовете. Той посочи, че има средства за изграждане на соларни панели по покривите, което ще направи домакинствата енергийно независими.

Той беше категоричен, че този план е "финансова инжекция" към българския бизнес, защото материалите за саниране са български и "работещите по скелетата" са българи.

По отношение на бизнеса проектите предвиждат възможност "сами да си произвеждат енергия" и да я съхранят в батерии. Това ще подобри конкурентоспособността на компаниите.

Жечо Станков отчете, че в плана се предвижда изграждането на 175 километра газопроводи до Маришкия басейн и Бобовдол, по които ще може да тече 100% чист водород. Планира се изграждането на станции за производство на водород, с което ще намалеят средствата за въглеродни емесии за интензивната индустрия - производители на тор, стомана и т.н.

По плана е предвидено и подобряването на уличното осветление.

Зам.-министърът на образованието Карина Ангелиева разказа, че в сектора на образованието са предвидени реновация на общежития и изграждане на модерни университетски кампуси, обновяване на училищата - т.нар. STEM класни стаи и развитие на зелена среда в дворовете.

Проектите в плана предвиждат още подобряване на средата за привличане на инвеститорите, коментира съветникът на Томислав Дончев Мартин Дановски.

По отношение на здравеопазването със средства по плана ще бъдат обучавани лекари за бърза реакция при инсулти - едно широко разпространено заболяване в страната. Ще бъда подобрена базата в лечебните заведения и ще се обърне внимание на психиатричните клиники, коментира здравният министър в оставка Костадин Ангелов.

Тези мерки са обсъдени с представители на болници и други организации.

Още по темата

Той анонсира още, че е в ход поръчката на медицински хеликоптер.

По-късно днес ще бъде издадена заповедта, по силата на която ще се влиза в страната - с отрицателен антигенен или PCR тест, ваксинационен сертификат или с доказателство за преболедуване със срок от шест месеца назад.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
Фандъкова: София осигурява половината от сумата за разширението на метрото