Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

КПКОНПИ прати в Прокуратурата доставките на електробуси в Стара Загора и Враца

Обществените поръчки са финансирани по програма „Околна среда 2014 – 2020“

КПКОНПИ прати в Прокуратурата доставките на електробуси в Стара Загора и Враца

Служители на Дирекция „Противодействие на корупцията“ проверяват проекта „Модернизиране на градския транспорт в община Враца”, 14 декември 2021 г. Снимка: БГНЕС

След проверка на доставките на екологичен градски транспорт в общините Враца и Стара Загора резултатите са изпратени на Прокуратурата от антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Има данни за корупционни престъпления от високопоставени лица, съобщи Комисията.

Обществените поръчки са финансирани от оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020“. Възложители и в двете общини са общинските транспортни дружества.

Проверката в община Враца започва на 14 декември 2021 г. 

Още по темата

Проверени са две обществени поръчки – едната за доставка на 9 тролейбуса, а втората – за 13 електробуса и зарядни станции. Поръчките са спечелени от един и същ изпълнител - „Авто инженеринг холдинг груп“ ЕООД.

Установено е, че е получена неследваща се имотна облага, както и нарушения при доставката на тролейбусите – не са изпълнени параметрите от техническото предложение и спецификацията към договора. В експлоатация са въведени транспортни средства, които не са предмет на обществената поръчка и са произведени от беларуско държавно дружество, без да е установено дали отговарят на нормативните изисквания в ЕС.

В Стара Загора проверката започва на 29 ноември 2021 г. за две обществени поръчки. Те са за доставка на 55 нови дизелови автобуса (висок екологичен клас) на стойност 35,6 млн. лева, както и на 33 нови електробуса и зарядни станции на стойност 49,1 млн. лева.

Спечелилите поръчките за дизелови автобуси са чешко и полско дружество, а за електробусите – българско.

Установени са данни за противозаконни действия от лице на висша публична длъжност - превишаване на правомощията му и въздействие с цел определяне на конкретен изпълнител, за което е получило имотна облага.

При проверките във Враца и Стара Загора Комисията вижда сходство с проверката в община Варна, резултатите от която са изпратени на Прокуратурата на 1 декември 2021 г. Тогава са установени неправомерни действия от лице на висша публична длъжност при обществена поръчка за 85 млн. лв., финансирана по програма „Околна среда“, за закупуване на 60 броя електробуса.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
Д-р Румяна Грозева: В Плана за възстановяване липсват достатъчно идейни проекти