Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Ларгото става пешeходна зона

Проектът "Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика" се финансира по оперативна програма "Регионално развитие" и е на стойност 16 млн. лв.

Ларгото става пешeходна зона

Снимка: БТА

Идната седмица ще бъдат поставени стъклени прегради около разкопките под бул. "Княгиня Мария Луиза" при ЦУМ.

 

От 20 август т.г Ларгото ще бъде пешеходна зона, а минувачите ще могат да наблюдават реставрацията на археологическите находки през стъклен купол.

Още по темата

Това съобщи министърът на културата Вежди Рашидов по време на проверка на строително-монтажните работи на първия етап от проекта "Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика", предаде БТА.

Проектът за античния комплекс, е финансиран с близо 16 млн. лв. по оперативната програма "Регионално развитие".

Ресорният министър на културата обясни, че всички църкви и римски мозайки, съхранявани в музеи при строителните дейности за метрото, ще бъдат възстановени на местата, където са открити от археолозите в процеса на работата им.

Освен това на Ларгото ще има изградени дръвчета, каменни пейки и осем площадки с мозайки, наподобяващи римските оригинали.

Идната седмица ще бъдат поставени стъклени прегради около разкопките под бул. "Княгиня Мария Луиза" при ЦУМ. Така, след официалното откриване на метростанцията на 31 август, всички преминаващи ще могат да наблюдават отблизо продължаващите археологически проучвания, които ще бъдат изложени под стъкления купол, допълни Рашидов.

Вторият етап от проекта е свързан с археологическите нива под пл. "Независимост" и под бул. "Кн. Мария Луиза". Третата част от реализацията му е между бул. "Кн. Мария Луиза" и сградата на ЦУМ. 

Очаква се обектът да бъде изцяло завършен през 2013 г.

По статията работиха: Елена Калпакчиева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
Със 120 млн. лв. ще бъдат подпомогнати земеделските стопани заради пандемията