IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукарски: Има сериозен инвеститорски интерес към Северна България

Работи се за създаване на индустриална зона във Велико Търново

13:53 | 14.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, БТА</em></p>

Снимка: архив, БТА

Има сериозен инвеститорски интерес към Северна България от чуждестранни компании, които са се насочили към района на река Дунав като главен европейски транспортен коридор. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на информационен ден за процедура „Енергийна ефективност“ по програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) във Велико Търново.

Стратегическата локация на Велико Търново не само в центъра на Северна България, но и съвсем близо до Дунав, определят потенциала на областта за привличане на такива инвестиции, каза Лукарски, цитиран от пресцентъра на министерството.

„Този интерес е заявяван многократно при мои посещения в чужбина и смятам, че можем да отговорим с много привлекателни условия чрез развитието на индустриални зони“, допълни той. 

Изключително успешен пример по думите му е индустриалната зона в Божурище, която е привлякла големи западни инвеститори. Същият модел на взаимодействие между общината и министерството е приложен на още няколко места в България, като идеята е той да се репликира и в Търново, добави той.

Министърът отчете, че бизнесът от областта използва активно евросредствата.

По първата процедура на ОПИК – за подобряване на производствения капацитет, в процес на изпълнение в област Велико Търново са 12 проекта, а 5 очакват подписване на договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

В процес на оценка са още 83 проекта от региона, които са подадени по процедурите за внедряване на иновации и разработване на иновации от стартиращи предприятия.

Предстои по тези две процедури да бъде обявено класиране на кандидатите.

За сравнение, за целия изминал програмен период по програма „Конкурентоспособност“ 2007-2013 общият брой на успешно изпълнените проекти в областта са 76 по 33 обявени процедури.

По процедурата за енергийна ефективност в МСП предвиденият размер на безвъзмездната финансова помощ е 176 млн. лв., като одобрените проекти ще могат да ползват между 50 хил. и 1,5 млн. лв., а делът на финансиране по процедурата ще варира от 35% до 90% от стойността на проекта.

.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още