IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОЛАФ поиска връщането на европейското финансиране за водния цикъл на Сливен

По проекта има нарушения, свързани с конфликт на интереси при провеждането на обществените поръчки, сочи доклад на институцията

11:05 | 14.11.13 г. 1
ОЛАФ поиска връщането на европейското финансиране за водния цикъл на Сливен

Доклад на ОЛАФ от април 2013 година препоръчва връщането на европейското финансиране по проекта за водния цикъл на Сливен. Документите са публикувани сега на сайта на община Сливен във връзка с водено търговско дело, по което общината е трета страна.

От службата за предотвратяване на измами в ЕС коментират, че проверката на проекта е започнала още през 2011 година. Анализирано е харченето на европейски средства по оперативна програма „Околна среда” и от предприсъединителната програма ИСПА.

Заради открити нарушения – конфликт на интереси при провеждането на обществените поръчки, препоръката на ОЛАФ е общината да върне всички европейски средства, чийто размер е общо над 6,5 млн. евро.

Заключението е, че има нарушения, които могат да бъдат окачествени като престъпления и по Наказателния кодекс на България, като например „злоупотреба с власт” или „нерегламентирано разходване на европейски средства”.

Днес пред агенция „Фокус” бившият кмет на Сливен Йордан Лечков коментира, че общината няма да връща средства, защото още в началото на 2012 година Министерството на околната среда и водите и Управляващия орган по ОП „Околна среда” са си върнали отпуснатите аванси по проекта.

Средствата след това са били възстановени, твърди още Лечков, който също е посочен в доклада на ОЛАФ като възложител на европейските средства при управлението на общината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Еми бравос !!Да си вземат и малкото което дават... на определени, алчно да усвояват за сметика на маймуните!Но ... заемите взети за сметка на маймуните ЧРЕЗ тези усвоявания си остават !!! - да очакват местните данъци х3 в Сливен скоро... а за метрото никой да не се сеща защо свързва една точка от нищото с друга такава ... в името на подобряване инфраструктурата и оптимизиране на ала-бала дрън дрън... за сметка на маймуните за 20 години напред!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още