Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Още 40 млн. лева от ОПРР са пренасочени към здравната система

С финансиране от оперативната програма ще бъдат осигурени медицинско оборудване, лекарства, тестове и защитни средства за борба с коронавируса

Още 40 млн. лева от ОПРР са пренасочени към здравната система

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Над 40 млн. лева европейски и национални средства по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 (ОПРР) ще бъдат пренасочени за борба с COVID-19, като част от мерките за подготовка на националната здравна система да се справи с извънредната ситуация и нарастващия брой на заболелите.

Още по темата

ОПРР ще мобилизира, за да подпомогне лечебните заведения в България да реагират ефективно в създалата се безпрецедентна ситуация, реши правителството днес, след като преди две седмици с негово одобрение Министерството на регионалното развитие и благоустройството пренасочи 40,4 млн. лв. чрез ОПРР към Министерството на здравеопазването за медицинско оборудване и консумативи за борба с коронавируса.

Измененията в оперативната програма са част от мерките за подготовка на националната здравна система да се справи с извънредната ситуация и нарастващия брой на заболелите, съобщи правителственият пресцентър.

Финансирането ще бъде осигурено от недоговорен или спестен до момента ресурс по ОПРР, който ще бъде пренасочен към приоритетна ос „Регионална здравна инфраструктура“.

Средствата ще бъдат използвани за купуване на оборудване за болнични инфекциозни отделения като инхалатори и респираторни апарати, както и за доставка на лекарства, консумативи, тестове, защитно облекло, лични предпазни средства, маски и др. продукти и услуги, необходими за укрепване на капацитета на лечебните заведения в страната за реагиране на кризата с COVID-19.

Подкрепата ще се предостави на Министерство на здравеопазването, което ще определи вида и броя на необходимото оборудване и медицински консумативи, които да бъдат купени, на базата на текущ анализ на ситуацията, прогнозни данни за разпространение на заразата и планираните мерки от страна на правителството.

Investor.bg припомня, че изменението на програмата стана възможно след промените, предложени от страна на Европейската комисия в Общия регламент за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове във връзка със специфичните мерки за мобилизиране на инвестициите в здравните системи на държавите членки и в други сектори от техните икономики в отговор на разпространението на COVID-19.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
Седем държави настояват за бързо приемане на законодателството за ОСП