IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С до 80% може да се повишат агросубсидиите за планинските райони

С 20 декара ще се увеличат и площите за агроекологични култури, гласят последните нормативни промени

14:32 | 10.11.11 г.
<p>
	Преобладаващата част от българските ниви попадат в зоните на необлагодетелствани райони</p>
<p>
	Снимка: БТА</p>

Преобладаващата част от българските ниви попадат в зоните на необлагодетелствани райони

Снимка: БТА

Субсидиите за агроекология и за компенсация на трудоемките земеделски дейности в планинските необлагодетелствани райони ще се повишат още от тази година с 40 до 80% от размера на досегашните средства. Това съобщи шефът на дирекция „Развитиета на селските райони“ към агроминистерството Ниокола Христов на семинар за последните промени в Програмата за развитие на селските райони.

С шестото изменение на програмата България поиска да се увеличи размерът на субсидиите по онези мерки от програмата, които са насочени към земеделие, целящо опазване на околната среда.

За някои обработки, като поддържане на сеитбообръщението в планинските райони, плащанията за хектар могат да достигнат 170 евро. Единственото изискване е фермерът да поддържа земята в продължение на пет години, като представи единствено заверен документ от агроном, поясни още Христов.

Средствата ще започнат да се изплащат от началото на следващата година заедно с директните плащания за декар обработваема площ. България очакваше разрешението от Брюксел още през лятото, но т.нар. шеста нотификация беше одобрена едва преди две седмици.

За да се улесни дейността на и без това малкия брой земеделски производители, които се занимават с агроекология и биопроизводство, са направени промени и в наредбата, която указва редът за изплащане на субсидиите за агроекология.

С последните промени се разрешава в петгодишния период, в който те получават субсидии за дейността си, да могат да увеличат площите си до 20% (но не повече от 20 дка) от размера, който са имали в първата година на отглеждане на културите.

В предишния вариант на наредбата те можеха да променят размера на площите си, но само ако подпишат нов петгодишен договор с фонд „Земеделие“, поясниха от фонда.

Промените улесняват стопаните и в случаите, когато след третата година от петгодишния си ангажимент преустановят агроекологичната си дейност или прехвърлят стопанствата си на друг производител, регистриран в Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК), който от своя страна е задължен да продължи дейността им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още