Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Странджанският манов мед вече официално е със защитено наименование за произход

Това е осмият български продукт в списъка на ЕС

Странджанският манов мед вече официално е със защитено наименование за произход

Снимка: Pixabay

Осми хранителен продукт от България беше включен от Европейската комисия в списъка със защитени наименования за произход на Европейския съюз – това е Странджанският манов мед. Продуктът е с тъмнокафяв цвят и се добива в района на Странджа, който е част от мрежата от защитени зони „Натура 2000“, информира Комисията.

Пчеларството отдавна е важен поминък в региона още от края на 19 век. 

Още по темата

Продуктът се произвежда в общините Созопол, Приморско, Царево, Малко Търново и Средец, уточнява Министерството на земеделието, храните и горите. Пчелният мед е произведен от медоносни пчели от секретите на живите части на растенията и от екскретите на смучещите насекоми по растенията.

Отделянето на т.нар. „медена роса“ от някои насекоми, която се събира от пчелите, както и от сладката течност от жълъдите на дъба, формират продукта . Той има специфичен вкус, аромат на печени плодове и карамел и тъмно-кафяв до черен цвят със зеленикав оттенък. „Странджански манов мед“ е с много минерали, богат ензимен състав и висока електропроводимост. Притежава висока антиоксидантна активност.

Пчелният мед е тясно свързан с района си на произход продукт. Той е получен в резултат от биоекологичната зависимост и баланс между популациите на листните въшки и хоботници - продуценти на маната, наличието на големи масиви дъб и бук и характерен мек климат.  Усвоява се лесно от организма и е много полезен за горните дихателни пътища, сърдечно-съдовата система, подобряване на храносмилането, за кожата, както и за възстановяване след боледуване.

Утре комисарят по земеделие Фил Хоган и комисарят по цифровата икономика Мария Габриел ще връчат официално в Брюксел сертификата за вписването на Манол Тодоров, председател на пчеларско сдружение „Странджански манов мед“ и Елка Божилова, представител на агроминистерството.

Странджанският манов мед ще се присъедини към повече от 1445 други продукти, които вече са защитени в базата данни.

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
Какви са перспективите пред Дунавската стратегия?