IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Рила ще бъде ограничено движението на туристи по нерегламентирани пътеки

Националният парк ще възстанови увредени местообитания

11:17 | 06.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Национален парк "Рила" ще възстанови увредени местообитания с финансиране от Оперативна програма "Околна среда 2014 - 2020" . Започва втората фаза на проекта за устойчиво управление, съобщи пред БТА ръководителят на проекта д-р Стефан Кирилов. Една от мерките предвижда да бъде ограничено преминаването на посетители по нерегламентирани пътеки.

Проектът е на стойност близо 12 млн. лева, от които 10,2 млн. лева е еврофинансирането. Общата цел е през следващите четири години да се подобри състоянието на животински видове и природни местообитания в защитените зони от мрежата "Натура 2000". 

Ще бъдат надградени дейности, изпълнени през периода 2007-2013 г., когато се изпълняваше първата фаза на проекта.

За бърза реакция при горски пожари ще се достави оборудване, подходящо за територии над 1700 м и силно пресечени терени. Ще заработи и система за регистриране на изстрели.

Предвиждат се мерки за опазване и възстановяване на гори от бяла и черна мура в участъка от туристическа пътека хижа "Скакавица" - хижа "Ловна", която минава през резерват "Скакавица".

Ще бъде ограничено преминаването на посетители по нерегламентирани пътеки, като се поставят временни инфраструктурни елементи. Ще се почисти основната туристическа пътека. Целта е да се подобри влошеното в момента състояние в района, поради интензивния туристически поток.

Ще бъде проследено движението на дивите кози в парка. Предпочитаните от тях места за паша ще бъдат ограничени за домашни животни. За целта ще бъдат поставени нашийници за многократна употреба на отделни екземпляри, ще се инсталират и фотокапани.

Предвидени са мерки  за възстановяване на ерозирали или увредени местообитания. Целта е да се създадат благоприятни условия за видове като Балканска дива коза, Голям нощник, Широкоух прилеп, Алпийска розалия, Голям буков сечко, Поточен рак в района на парковите участъци Белица и Якоруда.

Проектът предвижда също дейности за преодоляване на различни негативни въздействия, застрашаващи състоянието на сладководните екосистеми в езерата в района. Ще бъде подобрено природозащитното състояние и в някои от Седемте рилски езера и Мусаленските езера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още